Rumah > Berita > Kandungan

Kelebihan Motor DC Brushless

Sep 27, 2020

Dengan perkembangan elektronik semikonduktor pada tahun 1970-an, komutator dan sikat pada motor DC dihapuskan. Pada motor DC Brushless, sistem servo elektronik menggantikan kenalan komutator mekanikal. Sensor elektronik mengesan sudut rotor dan kawalan semikonduktor seperti suis transistor dan arus melalui gegelung. Sentuhan gelongsor dihilangkan, supaya motor tanpa sikat mempunyai geseran yang lebih sedikit dan jangka hayat yang lebih lama. Kehidupan bekerja mereka hanya dibatasi oleh jangka hayat.

Tork maksimum motor DC tanpa berus dihasilkan apabila ia tidak bergerak, dan menurun secara linear dengan peningkatan kelajuan. Motor tanpa berus dapat mengatasi beberapa batasan motor tanpa berus; ia merangkumi kecekapan yang lebih tinggi dan kepekaan keausan mekanikal yang lebih rendah. Faedah ini datang dengan kos elektronik kawalan yang berpotensi lebih rendah, lebih kompleks dan lebih mahal.

Motor tanpa sikat khas mempunyai magnet kekal, yang berputar di sekitar angker tetap, menghilangkan masalah menyambungkan arus ke angker bergerak. Pengawal elektronik menggantikan motor DC tanpa berus dari pemasangan berus / komutator, yang sentiasa menukar belitan fasa untuk memastikan motor berjalan. Pengawal melakukan pembahagian daya pemasaan yang serupa dengan menggunakan litar keadaan pepejal dan bukannya sistem berus / komutator.

Berbanding dengan motor DC tanpa berus, motor DC tanpa sikat mempunyai beberapa kelebihan, termasuk nisbah tork tinggi dan berat, tork lebih tinggi per watt (kecekapan ditingkatkan), kebolehpercayaan yang lebih tinggi, kebisingan yang lebih rendah, hayat perkhidmatan yang lebih lama (korosi tanpa sikat dan komutator), penghapusan percikan yang dihasilkan komutator dan pengurangan keseluruhan gangguan elektromagnetik (EMI). Oleh kerana tidak ada belitan pada rotor, mereka tidak dikenakan daya sentrifugal, dan kerana belitan disokong oleh perumahan, mereka dapat disejukkan melalui pengaliran tanpa memerlukan aliran udara di dalam motor. Ini seterusnya bermaksud bahawa bahagian dalam motor boleh ditutup sepenuhnya dan dilindungi dari kotoran atau bahan asing yang lain.

Pergantian motor tanpa berus dapat direalisasikan dengan menggunakan mikrokontroler atau mikropemproses dalam perisian, perkakasan analog atau FPGA dalam firmware digital. Penggunaan alat elektronik dan bukannya berus untuk pergantian membolehkan fleksibiliti dan fungsi yang lebih besar yang tidak dimiliki motor DC tanpa berus, termasuk had laju," microstep" operasi untuk kawalan gerakan perlahan dan / atau halus, dan menahan tork pada waktu rehat. Perisian pengawal dapat menyesuaikan motor tertentu yang digunakan dalam aplikasi, menghasilkan efisiensi pergantian yang lebih besar.

Daya maksimum yang dikenakan pada motor tanpa berus dibatasi oleh haba, terlalu banyak haba akan melemahkan magnet dan merosakkan prestasi penebat penggulungan.

Semasa menukar kuasa elektrik menjadi kuasa mekanikal, motor tanpa berus lebih efisien daripada motor tanpa berus. Peningkatan ini sebahagian besarnya disebabkan oleh frekuensi arus perubahan yang ditentukan oleh maklum balas sensor kedudukan. Manfaat tambahan adalah kerana ketiadaan berus, yang mengurangkan kehilangan tenaga mekanikal kerana geseran. Di kawasan tanpa beban dan rendah dari keluk prestasi motor, kecekapannya meningkat paling banyak. Di bawah beban mekanikal yang tinggi, kecekapan motor tanpa berus dan motor tanpa berus berkualiti tinggi adalah setara.

Persekitaran dan keperluan pengeluar untuk menggunakan BLDCM termasuk operasi bebas penyelenggaraan, kelajuan tinggi dan bahaya percikan api, atau mungkin mempengaruhi operasi peralatan sensitif elektronik.

Struktur motor tanpa berus mungkin serupa dengan motor loncatan. Tidak seperti motor stepper, motor tanpa berus biasanya digunakan untuk menghasilkan putaran berterusan. Motor stepper umumnya tidak termasuk sensor kedudukan poros untuk maklum balas dalaman kedudukan rotor. Sebaliknya, pengawal stepper akan bergantung pada sensor untuk mengesan kedudukan peranti yang digerakkan. Mereka sering berhenti ketika pemutar berada dalam kedudukan sudut tertentu semasa masih menghasilkan tork. Sistem motor tanpa berus yang direka dengan baik juga dapat mengekalkan kelajuan sifar dan tork terhad.

1