Struktur Motor Brushless DC

Brushless DC motor oleh badan motor dan komponen pemacu, adalah produk integrasi mekanikal dan elektrik biasa. Motor tidak berus tidak berus dan komutator (atau cincin pengumpul) motor, juga dikenali sebagai motor pemotor. Seawal abad kesembilan belas sewaktu kelahiran motor, motor praktikal adalah bentuk tidak berus, iaitu pertukaran sangkar tupai motor tak segerak, motor ini telah digunakan secara meluas. Walau bagaimanapun, motor asynchronous mempunyai banyak kecacatan yang tidak dapat diatasi, supaya perkembangan teknologi motor lambat. Pertengahan abad terakhir kelahiran transistor, jadi penggunaan transistor komutasi litar bukan berus dan komutator DC brushless motor datang menjadi. Motor brushless baru ini dipanggil motor DC commutation elektronik, yang mengatasi kelemahan generasi pertama motor tanpa berus.

prinsip kerja

Brushless DC motor oleh badan motor dan komponen pemacu, adalah produk integrasi mekanikal dan elektrik biasa. Lintasan pemegun motor yang diperbuat daripada tiga sambungan bintang simetri, dengan motor tak segerak tiga fasa sangat serupa. Pemutar motor terpaku pada magnet kekal magnet. Untuk mengesan polaritas pemutar motor, sensor kedudukan dipasang di dalam motor. Pemandu terdiri daripada peranti elektronik kuasa dan litar bersepadu. Fungsi ini adalah untuk menerima permulaan, berhenti dan isyarat brek motor untuk mengawal permulaan, berhenti dan brek motor. Isyarat sensor kedudukan dan isyarat hadapan / terbalik digunakan untuk mengawal arahan laju pembolehubah yang terbalik dan isyarat maklum balas kelajuan yang digunakan untuk mengawal dan menyesuaikan kelajuan; untuk memberikan perlindungan dan paparan, dan sebagainya.

Motor DC mempunyai tindak balas yang cepat, torsi permulaan yang besar, dari kelajuan sifar hingga kelajuan diberi nilai dengan tork diberi nilai dapat memberikan prestasi, tetapi kelebihan motor DC juga kekurangannya, kerana motor DC menghasilkan beban tetap di bawah beban berterusan Prestasi momen , maka medan magnet angker dan medan magnet pemutar menjadi tetap untuk mengekalkan 90 °, yang akan bergantung pada berus karbon dan komutator. Berus karbon dan komutator dalam putaran motor akan menghasilkan bunga api, toner selain komponen akan menyebabkan kerosakan, penggunaan kesempatan juga terhad. Motor AC tanpa berus karbon dan komutator, bebas penyelenggaraan, kuat, aplikasi luas, tetapi ciri-ciri motor DC untuk mencapai bersamaan dengan prestasi teknologi kawalan kompleks yang akan digunakan untuk mencapai. Sekarang pembangunan pesat komponen kuasa semikonduktor untuk menukar frekuensi banyak, untuk meningkatkan prestasi motor pemacu. Kelajuan mikropemproses adalah lebih cepat dan lebih cepat, boleh dicapai kawalan motor AC diletakkan di dalam sistem koordinat dua paksi segi empat berputar, kawalan motor AC yang sesuai dalam komponen semasa dua paksi, untuk mencapai kawalan motor DC yang sama dan motor DC dengan prestasi yang setara .

Di samping itu, banyak mikropemproses akan mengawal fungsi yang perlu motor dalam cip, dan jumlahnya semakin kecil dan lebih kecil; seperti penukar analog-ke-digital (adc), modulasi lebar denyut (pulse wide modulator, pwm) ... dan sebagainya. DC brushless motor yang dikawal secara electronik AC motor commutation, mirip dengan ciri motor DC dan tidak ada mekanisme DC motor pada kurangnya aplikasi.

DC brushless motor adalah motor segerak, yang bermaksud bahawa kelajuan pemutar motor oleh putaran stator motor kelajuan medan magnet dan bilangan pemutar (p):

n = 60. f / p. Dalam hal bilangan tetap rotor, menukar kekerapan medan magnet yang berputar stator boleh mengubah kelajuan pemutar rotor. DC brushless motor adalah motor segerak dengan kawalan elektronik (drive), mengawal frekuensi medan magnet rotasi stator dan kelajuan pemutar motor kembali ke pusat kawalan pembetulan berulang, untuk mencapai dekat dengan ciri-ciri motor DC cara. Maksudnya, motor brushless DC boleh berada dalam julat beban yang diberi nilai apabila perubahan beban masih boleh mengawal rotor motor untuk mengekalkan kelajuan tertentu.

Pemacu brushless DC, termasuk jabatan bekalan kuasa dan kawalan seperti yang ditunjukkan dalam Rajah (1): Kementerian bekalan kuasa untuk menyediakan kuasa tiga fasa ke motor, unit kawalan mengikut keperluan untuk menukar kekerapan input kuasa.

Unit pembekalan kuasa boleh menjadi input DC secara langsung (biasanya 24v) atau input AC (110v / 220v), jika input adalah AC mesti penukar pertama (penukar) ke DC. Sama ada input DC atau input AC dipindahkan ke gegelung motor sebelum voltan DC dari inverter (inverter) ke dalam tiga fasa voltan untuk memacu motor. Inverter (6) disambungkan ke lengan atas (q1, q3, q5) / lengan bawah (q2, q4, q6) untuk mengawal aliran melalui gegelung motor. Bahagian kawalan menyediakan pwm (modulasi lebar denyut) untuk menentukan kekerapan penukar kekerapan transistor dan inverter (inverter) pemasaan masa. Motor brushless DC biasanya mahu digunakan apabila beban berubah dalam kelajuan boleh stabil pada nilai yang ditetapkan tanpa mengubah kelajuan kawalan, jadi motor dilengkapi dengan sensor medan magnet boleh menjadi sensor (hall-sensor), sebagai kelajuan kawalan gelung tertutup, tetapi juga sebagai asas untuk kawalan fasa. Tetapi ini hanya digunakan sebagai kawalan kelajuan dan tidak boleh digunakan sebagai kawalan kedudukan.