Brushless DC Motor Tujuan Utama

Motor dc tanpa brushless terdiri daripada badan utama motor dan pemacu, yang merupakan produk mekatronik biasa. Motor tidak berus merujuk kepada motor tanpa berus dan komutator (atau cincin pemungut), dan motor pemutar. Apabila motor dilahirkan pada abad ke-19, motor praktikal yang dihasilkan adalah bentuk tanpa berus, motor induksi sangkar ac tupai, yang digunakan secara meluas. Walau bagaimanapun, motor asynchronous mempunyai banyak kecacatan yang tidak dapat diatasi, sehingga teknologi motor berkembang perlahan-lahan. Transistors dilahirkan pada pertengahan abad yang lalu, dan motor brushless dc yang menggantikan berus dengan commutator transistor itu dilahirkan. Motor brushless baru ini dipanggil motor dot komuter elektronik, yang mengatasi kecacatan motor brushless generasi pertama.

Prinsip kerja: motor dc brushless terdiri daripada badan utama dan pemanduan motor, yang merupakan produk mekatronik biasa. Lintasan pemegun motor kebanyakannya mempunyai tiga fasa sambungan bintang simetri, yang sangat mirip dengan motor tak segerak tiga fasa. Untuk mengesan polaritas pemutar motor, sensor kedudukan dipasang di pemutar motor. Penggerak terdiri daripada alat elektronik kuasa dan litar bersepadu. Fungsi-fungsi tersebut adalah: untuk menerima permulaan, berhenti dan isyarat brek motor untuk mengawal permulaan, berhenti dan brek motor; Menerima isyarat sensor kedudukan dan isyarat positif dan terbalik untuk mengawal aliran setiap paip kuasa jambatan penyongsang untuk menjana tork berterusan; Terima arahan kelajuan dan isyarat maklum balas kelajuan untuk mengawal dan menyesuaikan kelajuan; Menyediakan perlindungan dan paparan, dsb.

Motor dc mempunyai tindak balas yang cepat, tork permulaan yang besar, kelajuan berputar dari sifar hingga kelajuan diberi nilai boleh memberikan prestasi tork yang diberi, tetapi kelebihan motor dc juga kelemahannya, kerana mesin semasa langsung menghasilkan tork tetap di bawah nilai prestasi beban, medan magnet yang berkuasa dan medan magnet pemutar mesti tetap untuk mengekalkan 90 °, ini akan meminjam dari berus karbon dan komutator. Berus karbon dan komutator menghasilkan percikan dan serbuk karbon apabila motor diputar, supaya kes penggunaannya terhad sebagai tambahan kepada kerosakan komponen. Motor ac tidak mempunyai berus karbon dan komutator. Ia bebas daripada penyelenggaraan, pepejal dan digunakan secara meluas. Walau bagaimanapun, perlu menggunakan teknologi kawalan kompleks untuk mencapai prestasi motor dc. Pada masa kini, kekerapan penukaran komponen berkuasa semikonduktor jauh lebih cepat, dan prestasi motor memandu diperbaiki. Microprocessor juga semakin cepat, yang dapat merealisasikan dua kawalan motor ac pada aci putar dalam sistem koordinat segi empat tepat, kawalan yang sesuai bagi komponen semasa motor ac dalam dua paksi, sama dengan kawalan motor dc dan prestasi motor dc agak.

Di samping itu, banyak mikropemproses akan mengawal fungsi motor yang diperlukan dalam cip, dan jumlahnya lebih kecil dan lebih kecil. Analog kepada penukar digital (adc), modulator lebar nadi (PWM) ... Dan sebagainya. Dc brushless motor adalah sejenis aplikasi yang mempunyai ciri-ciri motor dc dan ketiadaan motor dc.

Motor dc tanpa brushless digunakan secara meluas, seperti kereta, alat, kawalan perindustrian, automasi dan aeroangkasa. Secara umum, motor dc brushless boleh dibahagikan kepada tiga aplikasi utama:

Aplikasi beban berterusan: terutamanya memerlukan kelajuan tertentu tetapi untuk ketepatan kelajuan tidak tinggi, seperti jenis aplikasi seperti kipas, pam air, blower, kos yang lebih rendah dan lebih banyak jenis aplikasi untuk kawalan gelung terbuka.

Permohonan beban berubah-ubah: terutamanya digunakan untuk perubahan kelajuan dalam julat tertentu, dengan permintaan yang lebih tinggi untuk ciri-ciri kelajuan motor dan ciri masa tindak balas dinamik. Seperti peralatan rumah, pengering dan pemampat adalah contoh yang sangat baik dari pam minyak di bidang kawalan industri automotif, pengawal elektrik, kawalan enjin, dan sebagainya, biaya aplikasi sistem semacam ini lebih tinggi.

Aplikasi kedudukan: kebanyakan kawalan industri dan aplikasi kawalan automatik jatuh ke dalam kategori ini, aplikasi sedemikian cenderung untuk melengkapkan penghantaran tenaga, jadi tindak balas dinamik kelajuan dan torsi mempunyai keperluan khusus, lebih tinggi juga kepada keperluan pengawal. Fotoelektrik dan sesetengah peralatan segerak boleh digunakan apabila mengukur kelajuan. Kawalan proses, kawalan mekanik dan kawalan pengangkutan adalah banyak aplikasi ini.

Motor brushless baru yang praktik ini berkait rapat dengan perkembangan teknologi elektronik, mikroelektronik, teknologi digital, teknologi kawalan automatik dan sains bahan. Ia tidak terhad kepada bidang arus bolak balik, tetapi juga melibatkan penukaran tenaga dan penderiaan isyarat penjanaan elektrik dan kuasa. Di dalam bidang motor, terdapat banyak jenis motor brushless, tetapi motor brushless dengan kinerja halus tidak banyak digunakan karena keterbatasan harga. Berikut adalah motor brushless baru utama untuk penerokaan dan penyelidikan.