Brushless DC Motor Tujuan Utama

Brushless DC motor oleh badan motor dan komponen pemacu, adalah produk integrasi mekanikal dan elektrik biasa. Motor tidak berus tidak berus dan komutator (atau cincin pengumpul) motor, juga dikenali sebagai motor pemotor. Seawal abad kesembilan belas sewaktu kelahiran motor, motor praktikal adalah bentuk tidak berus, iaitu pertukaran sangkar tupai motor tak segerak, motor ini telah digunakan secara meluas. Walau bagaimanapun, motor asynchronous mempunyai banyak kecacatan yang tidak dapat diatasi, supaya perkembangan teknologi motor lambat. Pertengahan abad terakhir kelahiran transistor, jadi penggunaan transistor komutasi litar bukan berus dan komutator DC brushless motor datang menjadi. Motor brushless baru ini dipanggil motor DC commutation elektronik, yang mengatasi kelemahan generasi pertama motor tanpa berus.

Prinsip kerja: Brushless DC motor oleh badan motor dan pemandu, adalah produk integrasi mekanikal dan elektrik biasa. Lintasan pemegun motor yang diperbuat daripada tiga sambungan bintang simetri, dengan motor tak segerak tiga fasa sangat serupa. Pemutar motor terpaku pada magnet kekal magnet. Untuk mengesan polaritas pemutar motor, sensor kedudukan dipasang di dalam motor. Pemandu terdiri daripada peranti elektronik kuasa dan litar bersepadu. Fungsi ini adalah untuk menerima permulaan, berhenti dan isyarat brek motor untuk mengawal permulaan, berhenti dan brek motor. Isyarat sensor kedudukan dan isyarat hadapan / terbalik digunakan untuk mengawal arahan laju pembolehubah yang terbalik dan isyarat maklum balas kelajuan yang digunakan untuk mengawal dan menyesuaikan kelajuan; untuk memberikan perlindungan dan paparan, dan sebagainya.

Motor DC mempunyai tindak balas yang cepat, torsi permulaan yang besar, dari kelajuan sifar hingga kelajuan diberi nilai dengan tork diberi nilai dapat memberikan prestasi, tetapi kelebihan motor DC juga kekurangannya, kerana motor DC menghasilkan beban tetap di bawah beban berterusan Prestasi momen , maka medan magnet angker dan medan magnet pemutar menjadi tetap untuk mengekalkan 90 °, yang akan bergantung pada berus karbon dan komutator. Berus karbon dan komutator dalam putaran motor akan menghasilkan bunga api, toner selain komponen akan menyebabkan kerosakan, penggunaan kesempatan juga terhad. Motor AC tanpa berus karbon dan komutator, bebas penyelenggaraan, kuat, aplikasi luas, tetapi ciri-ciri motor DC untuk mencapai bersamaan dengan prestasi teknologi kawalan kompleks yang akan digunakan untuk mencapai. Sekarang pembangunan pesat komponen kuasa semikonduktor untuk menukar frekuensi banyak, untuk meningkatkan prestasi motor pemacu. Kelajuan mikropemproses adalah lebih cepat dan lebih cepat, boleh dicapai kawalan motor AC diletakkan di dalam sistem koordinat dua paksi segi empat berputar, kawalan motor AC yang sesuai dalam komponen semasa dua paksi, untuk mencapai kawalan motor DC yang sama dan motor DC dengan prestasi yang setara .

Brushless DC motor digunakan secara meluas, seperti automotif, alat, industri perindustrian, automasi dan aeroangkasa dan sebagainya. Secara umum, motor brushless DC boleh dibahagikan kepada tiga tujuan berikut:

Aplikasi beban berterusan: terutamanya memerlukan kelajuan tertentu tetapi keperluan ketepatan kelajuan bukan kawasan yang tinggi, seperti peminat, pam, pengering rambut dan aplikasi lain, aplikasi tersebut adalah kos rendah dan kebanyakannya kawalan gelung terbuka.

Aplikasi beban berubah-ubah: terutamanya keperluan untuk kelajuan dalam pelbagai aplikasi tertentu, ciri-ciri kelajuan motor dan ciri masa respon dinamik mempunyai permintaan yang lebih tinggi. Seperti perkakas rumah, pengering dan pemampat adalah contoh industri otomotif yang baik dalam bidang kawalan pam minyak, kawalan elektrik, kawalan enjin, penerapan kos sistem adalah lebih tinggi.

Aplikasi kedudukan: Kebanyakan kawalan industri dan aplikasi kawalan automatik tergolong dalam kategori ini, aplikasi ini cenderung untuk melengkapkan pemindahan tenaga, jadi tindak balas yang dinamik terhadap kelajuan dan tork mempunyai keperluan khusus, keperluan pengawal lebih tinggi. Speed boleh digunakan ketika peralatan fotografi dan sesetengah peralatan penyegerakan. Kawalan proses, pengendalian mekanikal dan kawalan pengangkutan, dan banyak lagi yang dimiliki oleh jenis permohonan ini.

Motor Brushless Praktikal berkait rapat dengan perkembangan teknologi elektronik, teknologi mikroelektronik, teknologi digital, teknologi kawalan automatik dan sains bahan. Ia tidak terhad kepada bidang AC dan DC, tetapi juga melibatkan penjanaan elektrik, penjanaan kuasa dan penukaran tenaga dan bidang lain. Di dalam bidang motor bermotor tanpa brushless yang lebih banyak, tetapi prestasi cemerlang motor brushless disebabkan oleh kekangan harga, aplikasinya tidak begitu luas.