Prinsip Kerja Motor DC Tanpa Brushless

Motor dc tanpa brushless terdiri daripada badan utama motor dan pemacu, yang merupakan produk mekatronik biasa. Motor tidak berus merujuk kepada motor tanpa berus dan komutator (atau cincin pemungut), dan motor pemutar. Apabila motor dilahirkan pada abad ke-19, motor praktikal yang dihasilkan adalah bentuk tanpa berus, motor induksi sangkar ac tupai, yang digunakan secara meluas. Walau bagaimanapun, motor asynchronous mempunyai banyak kecacatan yang tidak dapat diatasi, sehingga teknologi motor berkembang perlahan-lahan. Transistors dilahirkan pada pertengahan abad yang lalu, dan motor brushless dc yang menggantikan berus dengan commutator transistor itu dilahirkan. Motor brushless baru ini dipanggil motor dot komuter elektronik, yang mengatasi kecacatan motor brushless generasi pertama.

Prinsip kerja

Motor dc tanpa brushless terdiri daripada badan utama motor dan pemacu, yang merupakan produk mekatronik biasa. Lintasan pemegun motor kebanyakannya mempunyai tiga fasa sambungan bintang simetri, yang sangat mirip dengan motor tak segerak tiga fasa. Untuk mengesan polaritas pemutar motor, sensor kedudukan dipasang di pemutar motor. Penggerak terdiri daripada alat elektronik kuasa dan litar bersepadu. Fungsi-fungsi tersebut adalah: untuk menerima permulaan, berhenti dan isyarat brek motor untuk mengawal permulaan, berhenti dan brek motor; Menerima isyarat sensor kedudukan dan isyarat positif dan terbalik untuk mengawal aliran setiap paip kuasa jambatan penyongsang untuk menjana tork berterusan; Terima arahan kelajuan dan isyarat maklum balas kelajuan untuk mengawal dan menyesuaikan kelajuan; Menyediakan perlindungan dan paparan, dsb.

Motor dc mempunyai tindak balas yang cepat, tork permulaan yang besar, kelajuan berputar dari sifar hingga kelajuan diberi nilai boleh memberikan prestasi tork yang diberi, tetapi kelebihan motor dc juga kelemahannya, kerana mesin semasa langsung menghasilkan tork tetap di bawah nilai prestasi beban, medan magnet yang berkuasa dan medan magnet pemutar mesti tetap untuk mengekalkan 90 °, ini akan meminjam dari berus karbon dan komutator. Berus karbon dan komutator menghasilkan percikan dan serbuk karbon apabila motor diputar, supaya kes penggunaannya terhad sebagai tambahan kepada kerosakan komponen. Motor ac tidak mempunyai berus karbon dan komutator. Ia bebas daripada penyelenggaraan, pepejal dan digunakan secara meluas. Walau bagaimanapun, perlu menggunakan teknologi kawalan kompleks untuk mencapai prestasi motor dc. Pada masa kini, kekerapan penukaran komponen berkuasa semikonduktor jauh lebih cepat, dan prestasi motor memandu diperbaiki. Microprocessor juga semakin cepat, yang dapat merealisasikan dua kawalan motor ac pada aci putar dalam sistem koordinat segi empat tepat, kawalan yang sesuai bagi komponen semasa motor ac dalam dua paksi, sama dengan kawalan motor dc dan prestasi motor dc agak.

struktur

Motor brushless dc adalah sejenis motor segerak, yang bermaksud bahawa kelajuan pemutar motor dipengaruhi oleh kelajuan medan magnet berputar dari stator motor dan nombor tiang pemutar (p):

N = 60. F / p. Kelajuan putaran rotor boleh diubah dengan mengubah kekerapan stator berputar medan magnet dalam hal bilangan tiang pemutar. Motor dc Brushless adalah motor segerak dengan kawalan elektronik (pemacu), mengawal kekerapan stator berputar medan magnet dan maklum balas kelajuan rotor motor ke pusat kawalan pembetulan berulang, untuk mencapai dekat dengan cara ciri-ciri motor dc . Ini bermakna motor brushless dc boleh mengawal rotor motor untuk mengekalkan kelajuan tertentu apabila beban berubah dalam julat beban yang diberi nilai.

Pemandu tanpa gelang dc termasuk jabatan kuasa dan jabatan kawalan seperti yang ditunjukkan dalam rajah (1): jabatan bekalan kuasa menyediakan bekalan kuasa tiga fasa ke motor, dan jabatan kawalan menukar kekerapan input input kepada permintaan.

Sumber kuasa boleh input secara langsung (umumnya 24v) atau input ac (110v / 220 v). Jika input adalah ac, penukar akan ditukar kepada arus terus. Voltan dc hendaklah ditukar daripada penyongsang ke voltan tiga fasa untuk memacu motor, tanpa mengira sama ada input arus langsung atau input ac dipindahkan ke gegelung motor. Inverter (inverter) biasanya dibahagikan kepada lengan atas (q1, q3, q5) / lengan bawah (q2, q4, q6) motor yang disambungkan sebagai suis untuk mengawal gegelung motor. Jabatan kawalan menyediakan PWM (modulasi lebar denyut) untuk menentukan masa frekuensi suis transistor kuasa dan pertukaran inverter. Motor dwi tanpa brushing biasanya mahu digunakan dalam kelajuan boleh menjadi stabil dalam nilai apabila perubahan beban tidak akan mengubah kawalan kelajuan, jadi motor boleh diinduksi medan magnet sensor ruang dipasang di dalam (sensor ruang), sebagai kawalan gelung tertutup kelajuan, dan pada masa yang sama sebagai asas kawalan urutan fasa. Tetapi ini hanya digunakan sebagai kawalan kelajuan dan tidak boleh digunakan sebagai kawalan kedudukan.