Pengawal Pemeriksaan Lengkap Dan Penyelenggaraan

Nilai diukur parameter proses pengeluaran dengan perbandingan nilai yang diberikan, disimpulkan bahawa penyimpangan selepas pengawalseliaan mengikut peraturan tertentu menghasilkan penggerak yang didorong oleh output untuk menghilangkan nilai deviasi, untuk menjaga parameter di sekitar nilai tertentu atau pengawal perubahan peraturan yang telah ditetapkan.

Pengawal selia adalah sejenis instrumen yang boleh dicapai dengan pelbagai cara dan cara, mengubah parameter tertentu, dan dalam persekitaran. Gabenor harian, modulator, adalah salah seorang daripada mereka, kereta dan pesawat kereta api, satelit ruang angkasa dan sebagainya. Pengawal diprogramkan adalah jenis pengawal selia, atau pengawal selia digital atau pengawal gelung tunggal. Ia adalah jenis pengawal selia yang baru dengan mikropemproses sebagai komponen utamanya. Pelbagai fungsinya boleh direalisasikan dengan mengubah kaedah (pengaturcaraan) program, jadi ia dipanggil pengawal diprogram.

Pengawal selia adalah peranti yang mengawal voltan, terlebih dahulu untuk mengelakkan voltan daripada terlalu tinggi untuk merosakkan bateri, dan untuk memotong garisan antara bateri dan bateri apabila voltan penjana terlalu rendah, iaitu dc penjana. Jika menjadi penjana ac hanya mempunyai fungsi penstabilan voltan.

Kaedah penyesuaian

Gunakan bateri kering untuk menyambung ke bateri, meter semasa, dan sambungkan ke terminal bateri pengawal selia. Mulakan pemula dan secara beransur-ansur menaikkan kelajuan. Semak penunjuk meter semasa apabila kenalan pemintas. Jika meter semasa bergerak ke arah "+", ia mendedahkan bahawa voltan tertutup adalah tinggi dan tegasan spring harus lemah. Sekiranya meter semasa berayun ke arah "-", maka ternyata voltan tertutup lebih rendah dan ketegangan spring perlu ditingkatkan. Ulangi penyesuaian sehingga suis ditutup dan meter semasa tidak bergoyang, dan voltan tertutup didedahkan.

Kedua-dua bateri disambungkan dengan bateri dan meter semasa dan disambungkan ke terminal bateri pengawal selia. Mulakan pemula dan secara beransur-ansur menaikkan kelajuan. Apabila pengatur voltan berfungsi, periksa penunjuk ammeter tersebut. Sekiranya meter semasa berayun ke "+" dan mendedahkan nilai tekanan tinggi, daya pegas perlu dikurangkan. Jika meter semasa sedang berayun ke arah "-", ia mendedahkan bahawa nilai tekanan adalah rendah dan tegasan spring harus ditingkatkan. Ulang penyesuaian sehingga pengatur voltan berkesan, meter semasa tidak bergerak, dan penyesuaian prestasi adalah sesuai.

Alasan pelarasan ini adalah bahawa bateri disambungkan kepada bateri, dan terdapat potensi yang tidak dapat dielakkan, sementara penjana mengumumkan voltan yang diperlukan, dan arus akan berlaku apabila kedua-dua adalah berbeza. Yang pertama adalah lebih positif daripada yang terakhir, dan meter semasa adalah berat sebelah arah "-" dan sebaliknya. Selagi kedua-dua potensi adalah hampir sama, penunjuk meter tidak berayun.

Dalam proses menggunakan pengawal selia, penutup boleh tanggal biasanya tidak dibenarkan. Keadaan biasa adalah untuk menjalankan pemeriksaan dan penyelenggaraan yang komprehensif pada kira-kira 200h setiap kerja. Kandungannya adalah seperti berikut:

1. Keluarkan cengkerang dan periksa permukaan permukaan sentuhan untuk kotoran dan terbakar. Sekiranya ada kotoran, gunakan kertas bersih untuk mengelap permukaan sentuhan. Sekiranya titik sentuhan itu muncul ablasi atau pesawat tidak rata dan membawa kepada hubungan yang tidak baik, biasanya menggunakan "00" kertas pasir atau bar pasir untuk mengisar, dan akhirnya bersih dengan kertas yang bersih.

2. Periksa kekuatan setiap penyambung, ukur rintangan dan rintangan setiap gegelung. Sekiranya kerosakan, membaiki atau menggantikan item baru dalam masa.

3. Periksa voltan penutup pemintas dan arus terbalik, voltan batasan pendikit, had had peranti pendikit, dan jurang pelepasan dan udara pelbagai kenalan. Sekiranya ia tidak memenuhi keperluan, pelarasan perlu dibuat.

4. Periksa pengawal selia yang diselaraskan dan perhatikan arahan penunjuk meter semasa mengecas apabila memulakan enjin diesel. Jika enjin diesel berjalan pada kelajuan sederhana atau lebih tinggi, penunjuk meter semasa masih menunjuk pada bahagian "-", menunjukkan bahawa penyambung pemutus tidak terputus dan suis asas perlu dipotong dengan cepat. Jika tidak, bateri, pengawal selia dan penjana pengecasan akan rosak. Sekiranya enjin diesel bermula pada kelajuan berputar yang diberi nilai, penuding ke meter semasa masih menunjuk kepada "0", dan pelarasan tidak diselaraskan mengikut keperluan teknikal, dan perlu diperiksa semula dan diselaraskan.