Pemeriksaan dan Penyelenggaraan Pengawal

Nilai diukur parameter proses pengeluaran dibandingkan dengan nilai yang diberikan, sisihan dihasilkan dan isyarat keluaran dihasilkan mengikut peraturan pelarasan tertentu untuk mendorong penggerak untuk menghapuskan jumlah sisihan, supaya parameter disimpan di sekitar nilai yang diberikan atau perubahan pengawal selaras dengan undang-undang yang telah ditetapkan

Penerangan ringkas

Pengatur, adalah sejenis melalui pelbagai kaedah dan cara untuk mencapai, menukar parameter, keperluan persekitaran, instrumen. Gabenor harian, shifter gear, adalah salah satu daripadanya, kereta dan kereta api pesawat, satelit angkasa dan sebagainya untuk menggunakan pengawal selia. Pengawal boleh atur cara yang boleh diprogramkan adalah sejenis pengawal selia, pengawal selia boleh atur cara, yang juga dikenali sebagai pengawal selia digital atau pengawal gelung tunggal. Ia adalah komponen berasaskan mikropemproses pengatur baru. Pelbagai fungsinya boleh ditukar dengan mengubah cara program (pengaturcaraan) untuk mencapai, yang disebut pengatur program boleh diprogram.

Pengawal selia adalah untuk menyesuaikan voltan peranti, terlebih dahulu untuk mengelakkan voltan yang terlalu tinggi merosakkan bateri, manakala voltan penjana terlalu rendah untuk memotong garis antara bateri, di atas adalah penjana DC. Sekiranya alternator hanya fungsi pengawal selia.

Kaedah penyesuaian

Dengan bateri dan bateri yang kering, ammeter dalam siri, kemudian disambungkan ke bateri dalam lajur pengatur. Mulakan enjin dan secara perlahan-lahan meningkatkan kelajuan, pada penutupan kenalan apabila mesin pemerhatian pada pelayan di penunjuk ammeter. Sekiranya penuding ammeter ke ayunan "+" bias, mendedahkan prestasi voltan tinggi tertutup, harus melemahkan ketegangan musim bunga; jika penuding ammeter kepada ayunan "-" bias, kemudian mendedahkan bahawa voltan penutup rendah, perlu meningkatkan ketegangan musim bunga. Oleh itu, untuk mengulang penyesuaian sehingga penutupan kenalan apabila penunjuk ammeter tidak swing, kemudian mendedahkan prestasi voltan tertutup yang sesuai.

Dengan dua bateri kering dan bateri, ammeter dalam siri, disambungkan kepada pengawal selia di terminal bateri. Mulakan enjin, dan secara beransur-ansur meningkatkan kelajuan. Apabila pengawal selia berfungsi, lihat penunjuk ammeter. Sekiranya penunjuk ammeter untuk swing "+" bias, mendedahkan pengawal selia voltan tinggi, perlu mengurangkan ketegangan musim bunga; jika penunjuk ammeter untuk "-" bias ayunan, mendedahkan prestasi pengawal voltan rendah, perlu meningkatkan ketegangan musim bunga. Oleh itu, untuk mengulang penyesuaian sehingga pengawal selia dari kesan, penunjuk ammeter tidak mengayuh, kemudian mendedahkan prestasi nilai pengatur voltan sesuai.

Sebab penyesuaian ini ialah: bateri kering dan bateri dalam siri, terdapat potensi tertentu, dan penjana diisytiharkan voltan yang tidak dapat dielakkan, apabila kedua-duanya tidak akan berlaku apabila arus berlaku. Potensi terdahulu lebih tinggi daripada yang terakhir, penunjuk ammeter untuk "-" berat sebelah, dan sebaliknya untuk "+" berat sebelah. Selagi perbezaan potensi hampir sama, penunjuk ammeter tidak berayun.

Pengawal selia dalam penggunaan umum penutup tidak dibenarkan mengeluarkan penutup, keadaan normal adalah sekitar 200h setiap kerja untuk pemeriksaan dan penyelenggaraan yang komprehensif, kandungannya adalah seperti berikut:

1, keluarkan cengkerang, periksa permukaan sentuhan dengan kotoran dan terbakar. Sekiranya terdapat kotoran, anda boleh menggunakan kertas yang lebih bersih untuk mengelap permukaan sentuhan. Sekiranya kontak berlaku ablasi atau pesawat tidak rata yang disebabkan oleh hubungan yang tidak baik, biasanya dengan "00" kertas pasir atau pasir untuk memoles, dan akhirnya lap dengan kertas bersih.

2, periksa integriti sendi, mengukur rintangan dan rintangan setiap gegelung. Jika rosak, membaiki atau menggantikan bahagian baru dalam masa.

3, periksa pemutus litar voltan tertutup dan arus terbalik, had voltan pengawal selia voltan, had semasa penyekat dan pelbagai kenalan jurang dan jurang udara. Sekiranya tidak memenuhi keperluan, perlu dilaraskan.

4, periksa pengawal selia yang diselaraskan, mula enjin diesel perlu memberi perhatian untuk mematuhi arahan penunjuk ammeter caj. Sekiranya enjin diesel sedang berjalan pada kelajuan sederhana atau lebih tinggi, penunjuk ammeter masih menunjuk pada sisi "-", yang menunjukkan bahawa pemutus litar tidak terputus dan suis asas harus diputuskan dengan cepat; jika tidak, bateri, pengawal selia dan penjana pengecasan Jika enjin diesel mula kelajuan diberi nilai selepas penunjuk ammeter masih menunjuk kepada "0", pelarasan tidak diselaraskan mengikut keperluan teknikal, perlu diperiksa semula dan diselaraskan.