Rumah > Berita > Kandungan

Permohonan Motor Berus DC

Sep 11, 2017

Motor berus DC adalah motor elektrik berputar yang mengandungi peranti berus untuk menukarkan kuasa DC ke dalam tenaga mekanikal (motor DC) atau menukar tenaga mekanikal ke dalam arus terus (penjana DC). Berbeza dari motor tanpa brushless DC, peranti berus digunakan untuk memperkenalkan atau memimpin voltan DC dan arus DC. DC berus motor adalah asas semua motor, ia mempunyai permulaan yang cepat, brek tepat pada masanya, dalam pelbagai kelajuan lancar kawalan, litar kawalan adalah agak mudah dan sebagainya.

Struktur asas motor berus DC terdiri daripada stator, pemutar, berus dan komutator. Stator dan medan magnet rotor berinteraksi untuk memandu motor berputar. Jenis motor DC berus dibahagikan mengikut cara medan magnet yang dihasilkan di stator atau perumahan. Bergantung pada jenis motor berus DC, medan stator boleh dihasilkan oleh magnet tetap atau lilitan di stator. Bagi kes terakhir, belitan pemegun dan belitan rotor mungkin disambung secara serentak, siri, atau bercampur. Ini tiga motor DC berus dirujuk sebagai motor gabungan, motor siri dan motor berulang.

Stator menghasilkan medan magnet statik. Medan magnet statik ini mengelilingi angker (atau pemutar) di sekelilingnya. Bekalan kuasa luaran merangsang medan magnet yang berkarat. DC brush motor motor aci terdapat dua tembaga berbentuk arka, yang dikenali sebagai filem komutator. Apabila motor berputar, berus beroda diputar pada komutator. Ini menghasilkan medan magnet berputar yang tertarik kepada medan magnet pegun stator. Semasa dalam lekapan angker dan pemegun dibekalkan oleh bateri atau bekalan kuasa DC yang lain (motor magnet tanpa motor magnet kekal tanpa belitan stator). Bateri (atau bekalan kuasa DC) menyediakan voltan DC malar. Amplitud voltan menentukan kelajuan motor, jadi bekalan kuasa bateri atau DC adalah sumber pengujaan linear. Cara paling berkesan untuk mengubah kelajuan motor berus DC adalah dengan menggunakan teknologi modulasi lebar pulsa (pwm). Teknologi PWM adalah suis kekerapan tetap suis sumber voltan. Mengubah lebar denyut isyarat pwm boleh menyesuaikan kelajuan motor. Nisbah tahap nadi tinggi dan rendah dipanggil kitaran tugas isyarat pwm. Besarnya paras bateri DC sama dengan amplitudo rata-rata isyarat pwm

DC berus motor mempunyai permulaan yang baik dan kelajuan prestasi, sering digunakan pada permulaan dan kelajuan mempunyai permintaan yang lebih tinggi untuk majlis-majlis, seperti skala besar membalikkan kilang rolling, angkat tambang, lif berkelajuan tinggi hotel, gantry planer, lokomotif elektrik, Trem perkhemahan, kereta api bawah tanah, basikal elektrik, jentera kertas dan percetakan, jentera kapal, alat mesin ketepatan besar dan kren besar dan jentera pengeluaran lain.