DC Berus Motor Kelebihan Kelebihan

Pengembangan voltan rendah dan tinggi semasa penyaman udara automotif dengan DC brushless motor boleh menyelesaikan bunyi berus DC motor asal, kesukaran hidup dan penyelenggaraan, DC Brush Motor meningkatkan prestasi motor. Voltan yang diberi nilai 12V, kerana strukturnya terhad, kepada reka bentuk DC brushless motor yang semakin meningkat. Puncak stator adalah struktur 12-slot, kerana ia adalah voltan rendah jenis semasa yang rendah, DC Berus Motor untuk memastikan ketumpatan semasa tidak konvergensi terlalu tinggi, penggunaan dua wayar dan sekitar untuk mengurangkan diameter wayar; pemutar permukaan magnet kekal pes 4 struktur tiang, magnet kekal Pemilihan bahan kekal kekal magnet NdFeB, NdFeB kerana remanence dan coercivity adalah tinggi, arah magnet adalah pendek. Jadi magnet kekal menggunakan jubin jejarian. Gunakan elemen Dewan sebagai sensor kedudukan. Diletakkan pada permukaan dalaman penutup motor, sensor kedudukan kedudukan medan magnet adalah medan magnet paksi.

Pada masa ini, jenis motor pemacu motor boleh dibahagikan kepada empat kategori: motor DC, motor AC, tanpa motor DC brushless, motor magnetoresistive, dan lain-lain, DC Brush Motor melalui amalan bahawa motor DC brushless mempunyai kelebihan jelas. Empat roda kenderaan elektrik didorong secara langsung oleh empat roda beroda bebas. Penggunaan penyongsang untuk penggantian elektronik, penghapusan komutator dan berus mekanikal, struktur ini mudah dijalankan pada kelajuan tinggi dan penggantian tayar tidak menjejaskan badan motor. Penggunaan membatalkan gear, pemacu langsung motor pemutar luar, adalah motor yang didorong oleh kenderaan hari ini dalam program yang lebih maju. Walaubagaimanapun, reka bentuk motor jenis pemutar luar adalah berkait rapat dengan reka bentuk struktur roda kenderaan. Oleh itu, dalam penyelidikan domestik dan asing semasa dan pembangunan kenderaan prototaip kurang masa, masa yang ketat. Kebanyakan pengeluar pada dasarnya menggunakan motor DC brushless rotor dalaman. DC Brush Motor Di samping itu, motor DC tanpa gelang cakera jenis magnet di bawah momen rendah tork, di dalam kenderaan elektrik boleh memenangi untuk memacu roda hadapan atau roda belakang, dengan itu menghapuskan keperluan untuk penghantaran mekanikal. Ia mempunyai ciri-ciri struktur paksi padat, pemasangan mudah, bunyi yang rendah, operasi yang boleh dipercayai dan peraturan kelajuan stepless. Medan gelang udara adalah paksi, pemutar stator disusun dalam konduktor yang disusun secara radiasi, dan pemutar dipasang di kuk cakera dalam bentuk N, S secara bergantian oleh magnet kekal berbentuk kipas.

Motor DC Brushless yang digunakan dalam basikal elektrik biasanya diperbuat daripada motor cakera, dipasang pada roda roda, roda yang disambungkan oleh jurucakap dan kereta, memandu roda putaran secara langsung. Stator terdiri daripada teras stator, penggulungan angker dan dawai plumbumnya, elemen penderiaan dan dawai plumbum, stator bracket, DC Brush Motor shaft dan komponen lain. Teras stator umumnya dibuat dari banyak pasang jumlah slot untuk memenuhi torsi besar, keperluan kelajuan rendah. Bentuk putaran pemegun adalah sama dengan motor segerak magnet polipase kekal, yang memainkan peranan penting dalam proses penukaran tenaga. Nombor fasa penggulungan untuk mengambil tiga fasa, DC Brush Motor dan penggunaan litar beralih Y-connected, fasa tiga fasa dan litar elektronik, masing-masing, sambungan peranti suis kuasa sepadan, iaitu pemacu separuh terkawal tiga fasa. Satu lagi jenis yang digunakan secara meluas dalam basikal elektrik adalah magnet luar magnet pemutar luar tanpa motor DC, bulatan semasa yang dibangunkan di luar pemutar magnet magnet tanpa gelekan motor kebanyakannya multi-tiang multi-slot, struktur rata. Motor DC Brushless yang digunakan dalam basikal elektrik, DC Berus Motor berbanding dengan motor berus DC mempunyai kelebihan berikut: (1) sepanjang hayat, bebas penyelenggaraan, kebolehpercayaan yang tinggi.