Rumah > Berita > Kandungan

DC Berus Motor Keandalan Daripada

Jul 13, 2017

Secara tradisinya, DC Brush Motor motor magnet segerak magnetik yang mempunyai daya elektromotif gelombang trapezoidal dipanggil motor brushless DC. Kawalan torsi motor DC brushless memerlukan maklumat kedudukan pemutar untuk mencapai kawalan arus stator yang cekap. Di samping itu, sensor kelajuan, DC Brush Motor keperluan untuk isyarat kelajuan, penggunaan sensor kedudukan adalah asas kawalan motor vektor brushless DC, tetapi kehadiran sensor kedudukan untuk aplikasi motor brushless DC membawa banyak kecacatan dan kesulitan: Pertama, DC Berus Motor sensor kedudukan Akan meningkatkan saiz dan kos motor; Kedua, sambungan sejumlah besar sensor kedudukan akan mengurangkan kebolehpercayaan operasi motor, walaupun kini kebanyakan aplikasi sensor Dewan, ada tahap tertentu kawasan sensitif magnet; Sekali lagi, Daripada persekitaran kerja, DC Brush Motor seperti dalam pemampat penyaman udara tertutup, kerana kuatnya penyejuk, sensor kedudukan konvensional tidak dapat digunakan; Akhirnya, ketepatan pemasangan sensor juga akan mempengaruhi prestasi motor, DC Brush Motor meningkatkan kesukaran proses pengeluaran.

Teknologi kawalan sensor tanpa sensor adalah arah penting untuk kajian BLDCM dalam tempoh 30 tahun yang lalu. Status kajian kawalan tanpa sensor BLDCM di rumah dan di luar negara dibincangkan. DC Brush Motor Makalah ini memperkenalkan prinsip asas, cara, aplikasi dan kelebihan dan kekurangan beberapa kaedah konvensional, dan membuat analisis dan perbandingan komprehensif. Kawalan sensorless kedudukan adalah kawalan jika tiada sensor kedudukan mekanikal. Pada masa ini, isyarat kedudukan pemutar sebagai isyarat masa penggantian penukar inverter masih diperlukan, tetapi tidak lagi disediakan oleh sensor posisi, DC Brush Motor tetapi harus digantikan dengan pengesanan isyarat posisi yang baru, iaitu litar peningkatkan Dan kerumitan kawalan untuk mengurangkan kerumitan struktur motor.

Pada masa ini, penyelidikan kawalan sensor kedudukan tanpa sensor BLDCM adalah teras struktur litar pengesanan isyarat kedudukan rotor, dari kedua-dua perkakasan dan akses tidak langsung perisian kepada isyarat kedudukan rotor yang boleh dipercayai, mencetuskan pengaliran peranti kuasa yang sepadan, DC Brush Motor memandu motor berjalan. Setakat ini, dalam banyak kaedah kedudukan pengesanan isyarat, permohonan dan penyelidikan adalah terutamanya kaedah induktans stator, kaedah kendalian DC Brush Motor kaedah fungsi bebas, kaedah kuasa elektromotip belakang, kaedah pemotongan potensi gelombang asas dan kaedah pemerhati negara.

Brushless DC motor (BushlessDCMotor, BLDCM) tidak mempunyai pertukaran untuk percikan api, operasi yang boleh dipercayai, penyelenggaraan mudah, struktur mudah, dan lain-lain, dan dengan itu telah digunakan secara meluas dalam banyak keadaan. DC Brush Motor Walau bagaimanapun, BLDCM tradisional memerlukan sensor kedudukan tambahan untuk mengawal kedudukan rotor, yang mempunyai banyak kesan buruk terhadap penggunaannya. Kawalan sensor tanpa sensor BLDCM dalam tempoh 30 tahun yang lalu telah menjadi topik penyelidikan yang lebih popular di rumah dan di luar negara [1]. Pada masa ini, bagi kawalan tanpa sensor kedudukan BLDCM, DC Brush Motor untuk keperluan dan aplikasi prestasi yang berbeza, orang telah mengemukakan pelbagai teori kawalan dan kaedah pelaksanaan yang berbeza, seperti kaedah induktans stator, kaedah fungsi kedudukan halaju bebas, kaedah kuasa elektromotiv , Kaedah pembalikan berpotensi, kaedah pemeriksa negeri dan sebagainya. Dalam makalah ini, DC Brush Motor berdasarkan perbincangan ringkas mengenai status quo kawalan sensor tanpa sensor BLDCM, prinsip asas, cara pelaksanaan, aplikasi DC Brush Motor dan kelebihan dan kekurangan beberapa jenis kaedah diperkenalkan secara terperinci.