Rumah > Berita > Kandungan

Perbezaan Antara Motor DC Tanpa Berus Dan Motor Tanpa Berus

Sep 27, 2020

1、 Mengikut prinsip kerja motor DC yang tidak berus dan motor tanpa berus.

Motor berus DC terdiri daripada commutator, tiang magnetik dan gelindung. Pengkomputer mekanikal digunakan untuk berulang-alik. Stator terdiri daripada tiang magnet tidak bergerak dan rotor terdiri daripada gelindung berputar. Apabila motor berfungsi, rotor dan komutator berputar, stator dan berus karbon tidak berputar, dan perubahan sari kata arah semasa rotor selesai oleh commutator dan berus elektrik.

Proses kerja motor berus DC: kedua-dua gelung berakhir setiap kumpulan ekor pada rotor membentuk gelung tertutup pula. Duit syiling dan kuku dipisahkan dengan bahan penebat dan dipadankan dengan lembaran keluli silikon untuk membentuk silinder. Aci motor melewcuk ke tengah untuk membentuk rotor bersama-sama. Bekalan kuasa ditekan dari dua kedudukan tetap tertentu oleh dua berus karbon di bawah tindakan tekanan musim bunga Pada komuter. Setiap gelumang dipilih oleh commutator pula, dan rotor berputar ke arah tertentu di bawah tindakan kuasa magnet medan magnet stator.

Komutator akan menggosok berus karbon dalam proses putaran, menyebabkan kerugian, jadi perlu menggantikan berus karbon secara teratur; percikan elektrik berlaku silih berganti antara berus karbon dan commutator, yang menghasilkan kerosakan elektromagnet dan mengganggu peralatan elektronik, yang merupakan kelemahan motor berus.

Prinsip kerja motor tanpa berus adalah berbeza. Ia mengamalkan pengkomputeran elektronik, gelindung tidak bergerak dan tiang magnetik berputar. Melalui pengawal tanpa henti, gelindung dipilih mengikut undang-undang tertentu untuk menjana medan magnet yang silih berganti. Di bawah tindakan daya medan magnet seli, tiang magnet berputar. Pada masa yang sama, kedudukan rotor diadili oleh unsur dewan, yang diberi makan kembali kepada pengawal yang tidak berus. Arah magnektik diselaraskan oleh pengawal tanpa berus untuk memandu rotor untuk berputar. Kelemahan yang disebabkan oleh berus karbon berulang-alik motor berus diselesaikan sepenuhnya.

Syarikat kami digabungkan dengan pengalaman praktikal, membangunkan pengawal motor tanpa berus kuasa yang berbeza dc10-48dpw15bl dan dc10-48dpw30bl. Melalui kawalan pengawal motor tanpa berus, kita boleh mencapai beberapa fungsi bahawa motor berus tidak dapat dicapai, seperti menyesuaikan sudut penukaran bekalan kuasa, brek motor, membuat motor terbalik, mengunci motor, dan menghentikan motor dengan cepat melalui fungsi brek.

2、 Prinsip kawalan kelajuan untuk membezakan.

Walaupun mod kawalan kedua-dua motor adalah peraturan voltan, motor DC yang tidak berus mengamalkan pengkomputeran elektronik, jadi ia harus bekerjasama dengan pengawal tanpa henti. Walau bagaimanapun, motor DC berus berulang-alik oleh berus karbon, yang boleh dikawal oleh litar analog tradisional seperti modulasi lebar nadi dan modulasi rectifier terkawal silikon.

PWM, pemacu motor DC siri SCR yang dibangunkan oleh syarikat kami adalah produk yang mengawal selia kelajuan yang dibangunkan dan dihasilkan berdasarkan menyerap pengalaman yang berjaya sebelum ini dan menggabungkan dengan teknologi canggih moden. Siri produk ini telah mencapai keperluan piawaian antarabangsa dan dieksport ke banyak negara. Pemandu adalah berdasarkan prinsip mencincang SCR dan mod pencetus yang unik. Ia boleh mencapai nisbah peraturan berkelajuan tinggi tanpa maklum balas kelajuan, dan kawalannya lebih tepat dan boleh dipercayai.

Prestasi cemerlangnya, kualiti yang boleh dipercayai dan prestasi kos yang tinggi menjadikannya peneraju dalam bidang pemacu motor DC. Ia digunakan secara meluas dalam jentera plastik, jentera makanan, peralatan kabel, pemprosesan mekanikal, percetakan kertas, peralatan ujian, peralatan makmal, peralatan pencampuran dan bidang lain.

3、 perbezaan prestasi:

1. Motor berus mempunyai struktur yang mudah, masa pembangunan yang panjang dan teknologi matang. Oleh kerana mekanisme mudah, pengeluaran dan pemprosesan yang mudah, penyelenggaraan yang mudah dan kawalan mudah, motor DC juga mempunyai tindak balas yang cepat, tork permulaan yang besar, dan boleh memberikan tork yang dinilai dari kelajuan sifar kepada kelajuan yang dinilai, jadi ia telah digunakan secara meluas.

2. Motor berus DC mempunyai kelebihan tindak balas pantas, tork besar, perubahan kelajuan yang stabil, hampir tiada getaran dari sifar ke kelajuan maksimum, dan ia boleh mendorong lebih banyak beban apabila bermula. Rintangan permulaan motor tanpa berus adalah besar (reaksi induktif), jadi faktor kuasa kecil, tork permulaan agak kecil, terdapat bunyi yang sibuk apabila bermula, disertai dengan getaran yang kuat, dan beban memandu adalah kecil apabila bermula.

3. Motor berus DC berjalan lancar dan mempunyai kesan permulaan dan brek yang baik. Kelajuan motor berus dikawal selia oleh peraturan voltan, jadi permulaan dan brek stabil, dan operasi pada kelajuan malar juga stabil. Motor tanpa henti biasanya dikawal oleh penukaran frekuensi digital, yang menukar AC ke dalam DC, DC dan kemudian AC. kelajuan dikawal oleh perubahan frekuensi. Oleh itu, motor tanpa henti berjalan tanpa henti dan bersungguh-sungguh dan bersungguh-sungguh apabila bermula dan brek, dan ia akan stabil hanya apabila kelajuan malar.

4. Motor berus DC mempunyai kos yang rendah dan penyelenggaraan yang mudah. Teknologi motor tanpa berus tidak matang dan harganya tinggi. 5. Motor tanpa berus tanpa berus, gangguan yang rendah, bunyi bising yang rendah, operasi licin, jangka hayat yang panjang, kos penyelenggaraan yang rendah.

2

Sepasang

tidak