Kelebihan Motor Stepper Hybrid

Motor stepper hibrid adalah kombinasi magnet kekal dan kelebihan reka bentuk motor stepper. Ia dibahagikan kepada dua fasa, tiga fasa dan lima fasa, sudut curam dua langkah umumnya 1.8 darjah, sudut fasa tiga fasa umumnya 1.2 darjah, dan sudut lima langkah yang curam secara amnya adalah 0.72 darjah.

Pemutar motor hibrida hibrida itu sendiri mempunyai sifat-sifat magnet, jadi tork yang dijana di bawah arus pemegar yang sama adalah lebih besar daripada motor stepping reaktif, dan sudut langkahnya biasanya lebih kecil. Oleh itu, alat mesin CNC ekonomi secara amnya perlu dicampur Pemacu motor stepper jenis. Tetapi struktur rotor hibrid lebih kompleks, inersia pemutar, lebih cepat daripada motor stepper reaktif.

Kaedah struktur dan pemacu

Pengeluaran domestik pengeluar motor stepper banyak prinsip kerjanya adalah sama, berikutan motor stepper hybrid dua fasa domestik 42B Y G2 50C dan memandu SH20403 sebagai contoh untuk memperkenalkan struktur motor stepper hibrid dan kaedah pemanduan.

Struktur motor stepper hibrid dua fasa

Kawalan industri menggunakan tiang stator yang ditunjukkan dengan gigi kecil, bilangan gigi banyak struktur, sudut langkah boleh dibuat sangat kecil. Struktur fasa motor stepper, rajah penggulungan motosikal berturut-turut, A, B fasa dua penggulungan sepanjang fasa radial, sepanjang lilitan stator mempunyai 8 tiang magnet yang menonjol, tiang magnetik 1,3,5,7 kepunyaan fasa A penggulungan, 2,4,6,8 tiang magnet kepunyaan penggulungan fasa B, stator mempunyai 5 gigi pada setiap permukaan tiang, badan tiang mempunyai kawalan penggulungan. Pemutar terdiri daripada magnet bulat dan teras besi dua peringkat. Magnet anulus magnet di tengah pemutar, dan kedua-dua bahagian masing-masing dipasang pada kedua-dua hujung magnet supaya pemutar dibahagikan kepada dua tiang magnet. Teras rotor sama rata di atas 50 gigi, dua keping besi pada gigi kecil terhuyung setengah padang gigi, gigi pemutar tetap dan lebar gigi yang sama.

kelebihannya

Motor stepper hibrid dibahagikan kepada dua fasa, tiga fasa dan lima fasa: sudut langkah dua langkah secara amnya 1.8 darjah dan sudut langkah lima langkah secara amnya 0.72 darjah, motor stepper hibrid dengan bilangan (bilangan pengaliran pengaliran ) Peningkatan sudut langkah menurun, meningkatkan ketepatan motor stepper ini adalah yang paling banyak digunakan. Motor stepper hibrid menggabungkan kelebihan kedua-dua motosikal stepper magnet dan magnet kekal: bilangan pasangan tiang adalah sama dengan bilangan gigi pemutar dan boleh berbeza-beza mengikut pelbagai seperti yang diperlukan.

Perubahan kedudukan pemutar adalah kecil, mudah untuk mencapai kawalan operasi terbaik; paksi magnetik litar magnet, penggunaan produk tenaga magnetik yang tinggi daripada bahan magnet kekal baru, adalah kondusif untuk peningkatan prestasi motor; magnet pemutar untuk memberikan pengujaan; di seluruh kawasan operasi tiada ayunan jelas