Motor Stepper Hibrid Daripada Peranti

Motor Stepper adalah peranti gerakan diskret, Hybrid Stepper Motor dan teknologi kawalan digital moden mempunyai pautan penting. Dalam sistem kawalan digital domestik semasa, aplikasi motor stepper sangat luas. Dengan adanya sistem servo AC digital semua, motor servo AC Hybrid Stepper Motor juga semakin banyak digunakan dalam sistem kawalan digital. Untuk memenuhi trend pembangunan kawalan digital, Hybrid Stepper Motor kebanyakan sistem kawalan gerakan menggunakan motor stepper atau motor servo AC semua-digital sebagai pelaksanaan motor. Walaupun kedua-duanya sama dalam mod kawalan (isyarat pecah dan arah), Hybrid Stepper Motor terdapat perbezaan yang signifikan dalam prestasi dan aplikasi. Sekarang bandingkan prestasi kedua-dua mereka.

Langkah fasa stepper hibrid stepper motor secara amnya 3.6 °, 1.8 °, langkah fasa hibrid lima langkah fasa stepper biasanya 0.72 °, 0.36 °. Terdapat juga beberapa motor stepper berprestasi tinggi dengan sudut langkah yang lebih kecil. Seperti pengeluaran mesin luncur syarikat untuk mesin berjalan, Hybrid Stepper Motor sudut langkah 0.09 °; Jerman 100 kilang lini (BERGER LAHR) pengeluaran stepper hibrid motor tiga langkah sudut langkahnya melalui suis DIP ditetapkan kepada 1.8 °, 0.9 °, 0.72 °, 0.36 °, 0.18 °, 0.09 °, 0.072 °, 0.036 °, Hibrid Stepper Motor bersesuaian dengan sudut langkah motor fasa dua fasa dan lima fasa.

Ketepatan motor servo AC dijamin oleh pengekod putar di belakang batang motor. Untuk motor servo AC digital Panasonic, sebagai contoh, untuk motor dengan pengekod 2500-wayar piawai, Hybrid Stepper Motor, setara pulse adalah 360 ° / 10000 = 0.036 ° kerana teknologi frekuensi kuadrup di dalam pemandu. Untuk motor dengan pengekod 17-bit, pemandu menerima 217 = 131072 motor pulsa untuk satu pusingan, iaitu, setara pulse ialah 360 ° / 131072 = 9.89 saat. Adakah 1/655 setara dengan motor stepper dengan sudut langkah 1.8 °.

Motor stepper pada kelajuan rendah terdedah kepada fenomena getaran frekuensi rendah. Kekerapan getaran berkaitan dengan keadaan beban dan prestasi pemandu. Motor Stepper Hibrid Secara amnya dipercayai bahawa kekerapan getaran adalah separuh daripada frekuensi kendaran tanpa beban motor. Fenomena getaran frekuensi rendah ini, Hybrid Stepper Motor yang ditentukan oleh prinsip kerja motor stepper, sangat tidak menguntungkan operasi normal mesin. Apabila motor stepper beroperasi pada kelajuan rendah, teknologi redaman biasanya digunakan untuk mengatasi fenomena getaran frekuensi rendah, seperti motor damper, Hybrid Stepper Motor atau pemacu penggunaan sub-teknologi.

Motor servo AC berjalan sangat lancar, walaupun pada kelajuan rendah tidak akan muncul apabila fenomena getaran. Sistem servo AC dengan fungsi penindasan resonans, boleh menutup kekurangan ketegaran mekanikal, dan sistem mempunyai fungsi resolusi frekuensi (FFT), dapat mengesan titik resonans mekanik, Hybrid Stepper Motor mudah menyesuaikan sistem.

Torsi output motor stepper menurun apabila kelajuan meningkat dan menurun secara drastik pada kelajuan yang lebih tinggi, jadi kelajuan operasi maksimum biasanya antara 300 dan 600 RPM. Motor servo AC untuk output tork berterusan, iaitu kelajuan undian (biasanya 2000RPM atau 3000RPM), boleh menghasilkan tork yang diberi nilai, di atas kelajuan diberi nilai untuk output kuasa malar.

Motor stepper umumnya tidak mempunyai keupayaan beban. Motor hibrid Stepper Motor AC servo motor mempunyai kapasiti beban yang kuat. Untuk sistem servis AC Panasonic, sebagai contoh, ia mempunyai kapasiti muatan yang lebih tinggi dan tork. Tork maksimum ialah tiga kali tork yang diberi nilai dan boleh digunakan untuk mengatasi momen inersia beban inersia pada masa pengaktifan. Stepper motor kerana tidak ada kapasiti beban seperti itu, Hybrid Stepper Motor untuk mengatasi moment inersia ini dalam pemilihan, sering perlu memilih torsi motor yang lebih besar, Hybrid Stepper Motor dan mesin semasa kerja biasa tidak memerlukan banyak tork , terdapat momen fenomena sisa.

Kawalan motor stepper untuk kawalan gelung terbuka, kekerapan permulaan terlalu tinggi atau beban terlalu besar untuk mencuri atau menimbulkan fenomena, menghentikan kelajuan tinggi terlalu rawan untuk menimbulkan fenomena, Hibrid Stepper Motor supaya memastikan ketepatan kawalannya, harus dikendalikan L, Motor Stepper Hybrid memperlambat masalah. Sistem pemacu servo AC untuk kawalan gelung tertutup, pemacu boleh secara langsung pada pensampelan isyarat maklum balas motor, konfigurasi dalaman cincin lokasi dan gelung kelajuan, Hybrid Stepper Motor umumnya tidak muncul melangkah motor melangkah atau fenomena overshoot, kawalan prestasi lebih dipercayai.