Prestasi dan Permohonan Motor Stepper Hybrid

Motor servo AC dan motor stepper adalah perbezaan utama antara motor stepper terbuka (tidak ada encoder) kawalan, jika beban terlalu besar atau jamming akan kehilangan langkah, motor servo adalah kawalan gelung tertutup (dengan encoder), Hybrid Stepper Motor tidak akan muncul Langkah hilang, kestabilan dan ketepatan.

Motor Stepper adalah peranti gerakan diskret, Hybrid Stepper Motor dan teknologi kawalan digital moden mempunyai pautan penting. Dalam sistem kawalan digital domestik semasa, aplikasi motor stepper sangat luas. Dengan adanya sistem servo AC digital semua, motor servo AC juga semakin digunakan dalam sistem kawalan digital. Untuk memenuhi trend pembangunan kawalan digital, Hybrid Stepper Motor kebanyakan sistem kawalan gerakan menggunakan motor stepper atau motor servo AC semua-digital sebagai pelaksanaan motor. Walaupun kedua-duanya sama dalam mod kawalan (isyarat pecah dan arahan), terdapat perbezaan yang signifikan dalam prestasi dan aplikasi. Sekarang bandingkan prestasi kedua-dua mereka.

Langkah fasa stepper hibrid stepper motor secara amnya 3.6 °, 1.8 °, langkah fasa hibrid lima langkah fasa stepper biasanya 0.72 °, 0.36 °. Terdapat juga beberapa motor stepper berprestasi tinggi dengan sudut langkah yang lebih kecil. Seperti syarikat empat hala untuk penggunaan stepper motor motor stepper, Hybrid Stepper Motor sudut langkah 0.09 °; Jerman 100 kilang lini (BERGER LAHR) pengeluaran stepper hibrid motor tiga langkah sudut langkahnya melalui suis DIP ditetapkan kepada 1.8 °, 0.9 °, 0.72 °, 0.36 °, 0.18 °, 0.09 °, 0.072 °, 0.036 °, serasi dengan sudut langkah motor fasa dua fasa dan lima fasa.

Ketepatan motor servo AC dijamin oleh pengekod putar di belakang batang motor. Untuk motor servo AC digital Panasonic, sebagai contoh, dengan motor pengekod 2500-wayar piawai, Hybrid Stepper Motor kerana pemacu dalaman penggunaan teknologi frekuensi kuadruple, setara pulse 360 ° / 10000 = 0.036 °. Untuk motor dengan pengekod 17-bit, pemandu menerima 217 = 131072 motor pulsa untuk satu pusingan, iaitu, setara pulse ialah 360 ° / 131072 = 9.89 saat. Adakah 1/655 setara dengan motor stepper dengan sudut langkah 1.8 °.