Stator Motor Roda Stepper Dan Rotor

Motor stepper hibrid adalah motor melangkah yang direka untuk kelebihan jenis magnet kekal dan jenis reaktif. Ia dibahagikan kepada dua fasa, tiga fasa dan lima fasa, dan sudut Fasa dua fasa umumnya 1.8 darjah, Angka tiga fasa Angle adalah 1.2 darjah, dan Angka langkah fasa lima fasa adalah 0.72 darjah.

Pemutar motor hibrid melangkah sendiri mempunyai magnet, jadi dalam aliran elektrik pemegar yang sama menghasilkan tork daripada motor stepper reaktif, dan Angle selang biasanya kecil, oleh itu, alat mesin nc ekonomi secara amnya perlu menggunakan pemandu motor melangkah hibrid. Walau bagaimanapun, pemutar hibrid mempunyai struktur yang rumit dan inersia rotor yang besar, dan laju lajunya lebih rendah daripada motor tindak balas

Struktur motor melangkah hibrid dan motor melangkah reaktif, stator motor stepper reaktif dan struktur pemutar adalah keseluruhan organik, dan stator motor hibrid dan pemutar dibahagikan kepada dua bahagian, ditunjukkan di bawah di permukaan tiang, terdapat juga gigi kecil.

Dua bahagian stator adalah baik dan penggulungan disusun. Kedua-dua fasa 4 pasang tiang motor ditunjukkan di atas, dan l, 3, 5 dan 7 adalah tiang magnet bagi penggulungan fasa A, 2, 4, 6 dan 8 adalah tiang magnet bagi penggulungan fasa B. Setiap fasa penggulungan tiang magnet bersebelahan dibalikkan untuk menjana jalur magnetik tertutup yang ditunjukkan dalam gambar di atas x dan y dalam paparan.

B adalah sama dengan fasa A. Kedua-dua bahagian rotor terbelah berasingan, dan tengahnya dihubungkan dengan cincin magnet kekal cincin, yang bertentangan dengan gigi pemutar. Menurut prinsip yang sama dari motor reaktif, motor boleh berputar berlawanan arah jam atau searah jarum jam selagi motor bertenaga mengikut urutan ABABA atau ABABA.

Adalah jelas bahawa semua gigi pada segmen yang sama mempunyai polaritas yang sama, manakala bilah pemutar dalam dua segmen yang berbeza mempunyai polaritas yang bertentangan. Perbezaan terbesar antara motor stepper hibrid dan jenis stepper motor tindak balas adalah apabila magnet magnet kekal magnet magnetik, akan ada titik berayun dan kawasan demagnetisasi.

Pemangkin motor pemangkin hibrid sendiri mempunyai magnet, jadi dalam aliran elektrik stator yang sama menghasilkan tork daripada motor stepper reaktif, dan Angle selang biasanya kecil, oleh itu, alat mesin nc ekonomi umumnya memerlukan penggunaan pemandu motor stepping hibrid. Walau bagaimanapun, pemutar hibrid mempunyai struktur yang rumit dan inersia rotor yang besar, dan laju lajunya lebih rendah daripada motor tindak balas.

Kelebihan: boleh dibahagikan kepada dua fasa, tiga fasa hibrida melangkah motor dan lima fasa: dua fase stepper Angle dari 1.8 darjah biasanya dan lima fasa melangkah Sudut 0.72 darjah biasanya, hibrida melangkah motor sebagai peningkatan bilangan fasa (beberapa ) penggulungan bekalan kuasa, Angle melangkah menurun, dan meningkatkan ketepatan dan motor stepper yang paling banyak digunakan. Motor stepper hibrid menggabungkan kelebihan motor stepper magnet semula dan kekal: logaritma polar adalah sama dengan bilangan rotors, dan boleh berbeza secara meluas mengikut keperluan. Induktansi penggulungan

Kedudukan pemutar adalah kecil dan mudah untuk mencapai kawalan operasi optimum. Bahan magnet kekal baru dengan tenaga magnetik yang tinggi boleh digunakan untuk meningkatkan prestasi motor. Keluli magnet rotor menyediakan pengujaan; Tiada ayunan penting di seluruh kawasan operasi.