Struktur Motosikal Hibrid Stepper Motor Dan Kaedah Pemanduan

Motor stepper hibrid adalah kombinasi magnet kekal dan kelebihan reka bentuk motor stepper. Ia dibahagikan kepada dua fasa, tiga fasa dan lima fasa, sudut dua langkah yang curam secara amnya 1.8 darjah, sudut fasa tiga fasa umumnya 1.2 darjah, dan lima langkah fasa sudut biasanya 0.72 darjah.

Pemutar motor hibrida hibrida itu sendiri mempunyai sifat-sifat magnet, jadi tork yang dijana di bawah arus pemegar yang sama adalah lebih besar daripada motor stepping reaktif, dan sudut langkahnya biasanya lebih kecil. Oleh itu, alat mesin CNC ekonomi secara amnya perlu dicampur Pemacu motor stepper jenis. Tetapi struktur rotor hibrid lebih kompleks, inersia pemutar, lebih cepat daripada motor stepper reaktif.

Prinsip dan struktur kerja

Struktur hamparan motor hibrid berbeza daripada motor stepping reaktif. Pemegun dan rotor motor melangkah reaktif semuanya bersepadu, dan stator dan pemutar motor hibrid dibahagikan kepada dua bahagian seperti yang ditunjukkan dalam angka berikut. Di permukaan juga diedarkan dengan gigi kecil.

Dua gigi pemegun itu adalah jarak jauh dan gulungannya disusun. Ditunjukkan sebagai motor fasa 4-tiang fasa, di mana l, 3,5,7 untuk tiang penggulungan A-fasa, 2,4,6,8 untuk tiang penggulungan fasa B. Gelombang magnet kutub bersebelahan bagi setiap fasa diterbalikkan untuk menghasilkan litar magnet tertutup seperti yang ditunjukkan dalam pandangan x, y-arah di atas.

Fasa B adalah serupa dengan kes A. Kedua-dua gigi pemutar akan diimbangi antara satu sama lain dengan separuh daripada padang (lihat Rajah 5.1.5). Cincin tengah dihubungkan dengan magnet kekal berbentuk cincin, dan gigi pemutar dua peringkat bertentangan. Menurut prinsip yang sama motor reaktif, motor boleh diputar lawan arah jam atau mengikut arah jam selagi motor bertenaga mengikut urutan ABABA atau ABABA.

Jelas, semua gigi pada segmen rotor yang sama mempunyai kekutuban yang sama, dan polariti yang bertentangan dua bahagian rotor yang berlainan. Perbezaan terbesar antara motor stepper hibrid dan motor stepper reaktif adalah apabila bahan magnet kekal magnetik telah demagnetized, terdapat ayunan dan zon keluar-langkah.

Pemutar rotor jambatan motor itu sendiri adalah magnet, jadi tork yang dihasilkan di bawah arus pemegar yang sama adalah lebih besar daripada motor stepping reaktif, dan sudut langkahnya biasanya lebih kecil. Oleh itu, alat mesin CNC ekonomi secara amnya perlu dicampur Pemacu motor stepper jenis. Tetapi struktur rotor hibrid lebih kompleks, inersia pemutar, lebih cepat daripada motor stepper reaktif.

Kaedah struktur dan pemacu

Pengeluaran domestik pengeluar motor stepper banyak prinsip kerjanya adalah sama, berikutan motor stepper hybrid dua fasa domestik 42B Y G2 50C dan memandu SH20403 sebagai contoh untuk memperkenalkan struktur motor stepper hibrid dan kaedah pemanduan.

Dua fasa campuran stepper struktur motor fasa hibrid melangkah rajah struktur motor, dan Rajah 2 stepper motor penggulungan rajah pendawaian, A, B dua fasa berliku sepanjang fasa radial, di sepanjang lingkar stator mempunyai 8 menonjol kutub magnet, 1, 3, 5 , 7 tiang kepunyaan penggulungan A-fasa, 2,4,6,8 tiang magnet kepunyaan penggulungan fasa B, stator mempunyai 5 gigi pada setiap permukaan tiang, badan tiang mempunyai penggulungan kawalan. Pemutar terdiri daripada magnet bulat dan teras besi dua peringkat. Magnet anulus magnet di tengah pemutar, dan kedua-dua bahagian masing-masing dipasang pada kedua-dua hujung magnet supaya pemutar dibahagikan kepada dua tiang magnet. Teras rotor sama rata di atas 50 gigi, dua keping besi pada gigi kecil terhuyung setengah padang gigi, gigi pemutar tetap dan lebar gigi yang sama.

Proses kerja motor fasa hibrid dua fasa

Apabila kawalan dua fasa berliku mengikut perintah kuasa bertukar, setiap tembakan hanya satu fasa penggulungan kuasa, empat denyutan merupakan kitaran. Apabila penggulungan kawalan mempunyai arus melalui daya magnet, ia dikaitkan dengan daya magnet magnet kekal yang dijana oleh interaksi, menghasilkan tork elektromagnetik, rotor yang dihasilkan langkah demi langkah pergerakan. Apabila penggulungan A-fasa bertenaga, tiang S yang dijana oleh penggulungan pada tiang pemutar N tiang 1 menarik tiang pemutar N supaya tiang 1 adalah gigi bergigi, medan magnet diarahkan dari pemutar N ke permukaan gigi tiang 1, gigi bergigi, tiang 3 dan 7 adalah gigi ke alur, seperti yang ditunjukkan dalam Rajah

Rajah fasa baki pemutar rotor N tiang pemutar elektrik fasa A-fasa. Oleh kerana gigi-gigi kecil di kedua-dua teras pemutar diimbangi antara satu sama lain dengan separuh padang, pada ekstrem pemutar S, medan magnet tiang S yang dijana oleh tiang 1 'dan 5' ditolak dari tiang pemutar S, Dan permukaan gigi 7 'menghasilkan medan magnet N-pole yang menarik tiang pemutar S, menjadikan gigi gigi. Penggulungan fasa adalah bertenaga apabila rotor N adalah melampau