Rumah > Berita > Kandungan

Motor Stepper Hibrid The Merits Of Reaction

Aug 18, 2017

Motor stepper hibrid, langkah hibrid bercampur dengan kelebihan magnet tetap dan reaktif. Ia dibahagikan kepada dua fasa, tiga fasa dan lima fasa: sudut langkah dua langkah secara amnya 1.8 darjah dan sudut langkah lima langkah secara amnya 0.72 darjah, motor stepper hibrid dengan bilangan (bilangan belitan) sudut langkah pengurangan, ketepatan, motor stepper ini adalah yang paling banyak digunakan.

Motor stepper adalah elemen elektromekanik yang mampu menukarkan isyarat nadi ke anjakan sudut atau anjakan garis.

Terdapat tiga jenis: jenis magnet kekal (PM), jenis reaksi (VR) dan jenis campuran (HB).

Langkah tindak balas secara amnya dua fasa, tork dan isipadu kecil, sudut melangkah umumnya 7.5 darjah atau 1.5 darjah; Langkah magnet kekal secara amnya tiga fasa, boleh mencapai output tork yang besar, sudut langkah umumnya 1.5 Derajat, tetapi bunyi dan getaran sangat bagus. Di Eropah dan Amerika Syarikat dan negara maju lain 80 tahun telah dihapuskan; langkah hibrid bercampur dengan magnet kekal dan kelebihan reaktif. Ia dibahagikan kepada dua fasa, tiga fasa dan lima fasa: sudut langkah dua langkah secara amnya 1.8 darjah dan sudut langkah lima langkah secara amnya 0.72 darjah, motor stepper hibrid dengan bilangan (bilangan belitan) sudut langkah pengurangan, ketepatan, motor stepper ini adalah yang paling banyak digunakan.

Motor stepper dari strukturnya boleh dibahagikan kepada motor stepper reaktif, motor stepper magnet kekal, motor stepper hibrid, motor stepper fasa tunggal, motor stepper motor dan lain-lain, di negara kita Stepper motor untuk motor stepper reaktif. Melangkah prestasi operasi motor dan kaedah kawalan berkait rapat, sistem kawalan motor stepper dari sudut kawalannya, boleh dibahagikan kepada tiga kategori berikut: sistem kawalan gelung terbuka, sistem kawalan gelung tertutup, sistem kawalan gelung separuh tertutup . Sistem kawalan gelung separa tertutup biasanya digolongkan sebagai sistem gelung terbuka atau gelung tertutup dalam aplikasi praktikal. [

Reaksi: stator penggulungan, pemutar terdiri daripada bahan magnet lembut. Struktur mudah, kos rendah, sudut langkah kecil, sehingga 1.2 °, tetapi prestasi yang dinamik adalah miskin, kecekapan rendah, haba, kebolehpercayaan adalah sukar untuk menjamin.

Jenis magnet kekal: Rotor magnet jenis stepper magnet kekal yang diperbuat daripada bahan magnet kekal, nombor tiang pemutar dan stator bilangan tiang yang sama. Ia dicirikan oleh prestasi dinamik yang baik, tork keluaran besar, tetapi ketepatan motor adalah kurang, sudut sudut langkah (biasanya 7.5 ° atau 15 °).

Hibrid: motor stepper hibrid menggabungkan kelebihan magnet reaktif dan kekal, pemegun mempunyai penggulungan pelbagai fasa, pemutar menggunakan bahan magnet kekal, pemutar dan stator mempunyai beberapa gigi kecil untuk meningkatkan ketepatan langkah-langkah. Ia dicirikan oleh tork output yang besar, prestasi dinamik, sudut langkah kecil, tetapi strukturnya kompleks, kosnya agak tinggi.

Menurut stator yang berliku ke titik-titik, sejumlah dua fasa, tiga fasa dan lima siri. Yang paling popular adalah motor stepper hibrid dua fasa, yang menyumbang lebih daripada 97% daripada bahagian pasaran, sebabnya adalah kos efektif, ditambah dengan pecahan pemacu selepas kesannya baik. Sudut langkah dasar motor adalah 1.8 ° / langkah, dengan pemandu separuh langkah, sudut langkah dikurangkan kepada 0.9 °, dengan pemacu subdivisi selepas sudut langkah boleh dibahagikan sehingga 256 kali (0.007 ° / langkah mikro). Oleh kerana geseran dan ketepatan pembuatan dan sebab-sebab lain, ketepatan kawalan sebenar sedikit lebih rendah. Motor stepper yang sama boleh dilengkapi dengan segmen pemacu yang berbeza untuk mengubah ketepatan dan keberkesanannya.