Prestasi menggunakan Motor Stepper hibrid

Stepper motor adalah sejenis alat gerakan yang diskret, hibrid Stepper Motor yang mempunyai hubungan penting dengan teknologi kawalan digital yang moden. Dalam sistem kawalan digital tempatan semasa, stepper motor digunakan secara meluas. Dengan kedatangan semua-digital AC servo sistem, AC servo motor yang digunakan dalam sistem kawalan digital lebih dan lebih. Untuk menyesuaikan diri dengan trend pembangunan kawalan digital, kebanyakan pergerakan yang mengawal sistem ini mengamalkan stepper motor atau semua-digital AC servo motor sebagai Eksekutif motor. Walaupun kedua-duanya adalah sama dalam mod kawalan (rentetan pulse dan arah isyarat), terdapat perbezaan besar dalam prestasi dan permohonan. Hibrid Stepper Motor prestasi penggunaan kedua-dua berbanding.

Kotak hibrid stepper motor langkah sudut secara amnya ° 3.6, 1.8 °, hibrid fasa lima stepper motor langkah sudut secara amnya ° 0.72, 0.36 °. Hibrid Stepper Motor terdapat juga sudut beberapa langkah motor stepper berprestasi tinggi lebih kecil. Sebagai contoh, Syarikat ini mengeluarkan stepper motor untuk berjalan alat Mesin dawai, sudut langkah dan adalah 0.09 °; Pengeluaran Syarikat 100 Grid Jerman (BERGER LAHR) tiga fasa hibrid stepper motor dengan sudut langkah boleh diatur dengan mendail Tukar ke 1.8 ° 0.9 °, 0.72 °, 0.36 °, 0.18 °, ° 0.09, ° 0.072, 0.036 °, serasi dengan dua fasa dan sudut fasa lima hibrid stepper motor langkah .

Ketepatan kawalan AC servo motor dapat dipastikan oleh pengekod putar akhir belakang aci motor tersebut. Mengambil Panasonic penuh digital AC servo motor sebagai contoh, untuk motor dengan standard 2500-wire pengekod, hibrid Stepper Motor pulse setara dengan 360°/10000 = 0 036 ° digunakan dalam pemacu dalaman dengan kekerapan empat kali teknik dua kali ganda. Untuk motor dengan pengekod 17-bit, hibrid Stepper Motor pemacu mengambil 217 = 131,072 motors nadi setiap menerima kitaran, iaitu nadi yang setara adalah 360°/131072 = 9.89 saat. Ia adalah 1/655 menyamai pulse stepper motor dengan sudut langkah 1.8 °.

Fenomena getaran rendah kekerapan adalah mudah untuk muncul dalam stepper motor pada kelajuan rendah. Frekuensi getaran adalah berkaitan dengan keadaan beban dan prestasi memandu, umumnya percaya bahawa frekuensi getaran adalah separuh daripada motor no-load mati kekerapan. Hibrid Stepper Motor getaran frekuensi rendah yang ditentukan dengan prinsip kerja stepper Motor adalah sangat tidak menguntungkan untuk beroperasi dalam mesin. Apabila kerja-kerja stepper motor pada kelajuan rendah, teknik damping hendaklah digunakan untuk mengatasi masalah getaran frekuensi rendah, seperti menambah merencatkan ke motor, atau menggunakan teknologi pembahagian pada cakera.

AC servo motor sedang berjalan sangat lancar, walaupun rendah kelajuan tidak akan muncul fenomena getaran. Sistem AC servo mempunyai fungsi resonans penindasan, hibrid Stepper Motor yang boleh meliputi ketegaran Mesin, dan sistem ini mempunyai fungsi analitik kekerapan (kaedah) yang boleh mengesan titik resonans Mesin, dan memudahkan urusan penyelarasan sistem ini.

Stepper motor pada amnya tidak mempunyai kapasiti beban lampau. Hibrid Stepper Motor AC Servo motor mempunyai kapasiti terlampau kuat. Mengambil Panasonic AC servo sistem sebagai contoh, ia mempunyai keupayaan beban lebih kelajuan dan tork terlampau banyak. Tork yang maksimum adalah tiga kali masa dalam tork pengelasan dan boleh digunakan untuk mengatasi beban tidak peduli oleh rakyat masa ini tidak peduli oleh pada masa permulaan. Stepper motor kerana itu terlampau banyak Kapasiti maksimum, hibrid Stepper Motor dalam pemilihan untuk mengatasi masa tidak peduli oleh ini, sering perlu pilih tork yang lebih besar daripada motor dan mesin semasa operasi biasa pada masa itu tidak memerlukan begitu banyak torque, ada satu fenomena pembaziran masa.