Motor Stepper Hybrid Sangat Lancar

Motor Stepper adalah peranti gerakan diskret, Hybrid Stepper Motor dan teknologi kawalan digital moden mempunyai pautan penting. Dalam sistem kawalan digital domestik semasa, aplikasi motor stepper sangat luas. Dengan adanya sistem servo AC digital semua, motor servo AC juga semakin digunakan dalam sistem kawalan digital. Untuk memenuhi trend pembangunan kawalan digital, Hybrid Stepper Motor kebanyakan sistem kawalan gerakan menggunakan motor stepper atau motor servo AC semua-digital sebagai pelaksanaan motor.

Langkah fasa stepper hibrid stepper motor secara amnya 3.6 °, 1.8 °, langkah fasa hibrid lima langkah fasa stepper biasanya 0.72 °, 0.36 °. Terdapat juga beberapa motor stepper berprestasi tinggi dengan sudut langkah yang lebih kecil. Seperti syarikat empat hala untuk penggunaan stepper motor motor stepper, Hybrid Stepper Motor sudut langkah 0.09 °; Jerman 100 kilang lini (BERGER LAHR) pengeluaran stepper hibrid motor tiga langkah sudut langkahnya melalui suis DIP ditetapkan kepada 1.8 °, 0.9 °, 0.72 °, 0.36 °, 0.18 °, 0.09 °, 0.072 °, 0.036 °, serasi dengan sudut langkah motor fasa dua fasa dan lima fasa.

Ketepatan motor servo AC dijamin oleh pengekod putar di belakang batang motor. Untuk motor servo AC digital Panasonic, sebagai contoh, dengan motor pengekod 2500-wayar piawai, Hybrid Stepper Motor kerana pemacu dalaman penggunaan teknologi frekuensi kuadruple, setara pulse 360 ° / 10000 = 0.036 °. Untuk motor dengan pengekod 17-bit, pemandu menerima 217 = 131072 motor pulsa untuk satu pusingan, iaitu, setara pulse ialah 360 ° / 131072 = 9.89 saat. Adakah 1/655 setara dengan motor stepper dengan sudut langkah 1.8 °.

Motor stepper pada kelajuan rendah terdedah kepada fenomena getaran frekuensi rendah. Kekerapan getaran berkaitan dengan keadaan beban dan prestasi pemacu. Secara amnya dipercayai bahawa kekerapan getaran adalah separuh dari frekuensi kendaran tanpa beban motor. Fenomena getaran frekuensi rendah ini, yang ditentukan oleh prinsip kerja motor stepper, sangat tidak menguntungkan operasi normal mesin. Apabila motor stepper beroperasi pada kelajuan rendah, teknologi redaman biasanya harus digunakan untuk mengatasi fenomena getaran frekuensi rendah, Hybrid Stepper Motor seperti dalam motor ditambah damper, atau memandu menggunakan sub-teknologi.

Motor servo AC berjalan sangat lancar, Hybrid Stepper Motor walaupun pada kelajuan rendah tidak akan muncul apabila fenomena getaran. Sistem servo AC dengan fungsi penindasan resonans, boleh menutup kekurangan ketegaran mekanikal, dan sistem mempunyai fungsi resolusi frekuensi (FFT), Hybrid Stepper Motor dapat mengesan titik resonans mekanikal, mudah untuk menyesuaikan sistem.