Motor Stepper Hybrid Sangat Lancar

Motor Stepper adalah peranti pergerakan diskret, dan teknologi kawalan digital moden mempunyai pautan penting. Dalam sistem kawalan digital domestik semasa, aplikasi motor stepper sangat luas. Motor Stepper Hybrid Dengan kemunculan sistem servo AC digital semua, motor servo AC juga semakin digunakan dalam sistem kawalan digital. Untuk memenuhi trend pembangunan kawalan digital, Hybrid Stepper Motor kebanyakan sistem kawalan gerakan menggunakan motor stepper atau motor servo AC semua-digital sebagai pelaksanaan motor. Walaupun kedua-duanya sama dalam mod kawalan (isyarat pecah dan arahan), terdapat perbezaan yang signifikan dalam prestasi dan aplikasi. Sekarang bandingkan prestasi kedua-dua mereka.

Motor stepper pada kelajuan rendah terdedah kepada fenomena getaran frekuensi rendah. Kekerapan getaran berkaitan dengan keadaan beban dan prestasi pemacu. Motor Stepper Hibrid Secara amnya dipercayai bahawa kekerapan getaran adalah separuh daripada frekuensi kendaran tanpa beban motor. Fenomena getaran frekuensi rendah ini, yang ditentukan oleh prinsip kerja motor stepper, Hybrid Stepper Motor sangat tidak menguntungkan operasi normal mesin. Apabila motor stepper beroperasi pada kelajuan rendah, teknologi redaman biasanya digunakan untuk mengatasi fenomena getaran frekuensi rendah, seperti motor damper, Hybrid Stepper Motor atau pemacu penggunaan sub-teknologi.

Motor servo AC berjalan sangat lancar, walaupun pada kelajuan rendah tidak akan muncul apabila fenomena getaran. Sistem servo AC dengan fungsi penindasan resonans, boleh menutup kekurangan ketegaran mekanikal, dan sistem mempunyai fungsi resolusi frekuensi (FFT), dapat mengesan titik resonans mekanik, Hybrid Stepper Motor mudah menyesuaikan sistem.

Torsi output motor stepper menurun apabila kelajuan meningkat dan menurun secara drastik pada kelajuan yang lebih tinggi, jadi kelajuan operasi maksimum biasanya antara 300 dan 600 RPM. Motor servo AC bagi output tork berterusan, iaitu kelajuan undian (biasanya 2000RPM atau 3000RPM) dalam, boleh mengeluarkan tork yang diberi nilai, di atas kelajuan diberi nilai untuk output kuasa malar.

Motor stepper umumnya tidak mempunyai keupayaan beban. Motor hibrid Stepper Motor AC servo motor mempunyai kapasiti beban yang kuat. Untuk sistem servo AC Panasonic, Hybrid Stepper Motor misalnya, ia mempunyai kapasiti muatan yang lebih tinggi dan tork. Tork maksimum ialah tiga kali tork yang diberi nilai dan boleh digunakan untuk mengatasi momen inersia beban inersia pada masa pengaktifan. Motor Hibrid Stepper Motor Melangkah motor kerana tidak ada kapasiti beban yang begitu besar, untuk mengatasi moment ini inersia dalam pemilihan, Hybrid Stepper Motor sering perlu memilih torsi motor yang lebih besar, dan mesin semasa kerja biasa tanpa memerlukan seperti tork besar, terdapat momen Fenomena sisa.