Fenomena getaran Motor Hibrid Stepper

Motor Stepper adalah peranti pergerakan diskret, dan teknologi kawalan digital moden mempunyai pautan penting. Dalam sistem kawalan digital domestik semasa, aplikasi motor stepper sangat luas. Motor Stepper Hybrid Dengan kemunculan sistem servo AC digital semua, motor servo AC juga semakin digunakan dalam sistem kawalan digital. Untuk memenuhi trend pembangunan kawalan digital, Hybrid Stepper Motor kebanyakan sistem kawalan gerakan menggunakan motor stepper atau motor servo AC semua-digital sebagai pelaksanaan motor. Walaupun kedua-duanya sama dalam mod kawalan (isyarat pecah dan arahan), terdapat perbezaan yang signifikan dalam prestasi dan aplikasi.

Langkah fasa stepper hibrid stepper motor secara amnya 3.6 °, 1.8 °, langkah fasa hibrid lima langkah fasa stepper biasanya 0.72 °, 0.36 °. Motor Stepper Hybrid Terdapat juga beberapa motor stepper berprestasi tinggi dengan sudut langkah yang lebih kecil. Seperti syarikat empat arah untuk penggunaan stepper motor stepper motor, sudut langkah 0.09 °; Jerman 100 kilang lini (BERGER LAHR) pengeluaran stepper hibrid motor tiga langkah sudut langkahnya melalui suis DIP ditetapkan kepada 1.8 °, 0.9 °, 0.72 °, 0.36 °, 0.18 °, 0.09 °, 0.072 °, 0.036 °, Hibrid Stepper Motor bersesuaian dengan sudut langkah motor fasa dua fasa dan lima fasa.

Ketepatan motor servo AC dijamin oleh pengekod putar di belakang batang motor. Untuk motor servo AC digital Panasonic, sebagai contoh, dengan motor pengekod 2500-wayar piawai, Hybrid Stepper Motor kerana pemacu dalaman penggunaan teknologi frekuensi kuadruple, setara pulse 360 ° / 10000 = 0.036 °. Untuk motor dengan pengekod 17-bit, pemandu menerima 217 = 131072 motor pulsa untuk satu pusingan, iaitu, setara pulse ialah 360 ° / 131072 = 9.89 saat. Adakah 1/655 setara dengan motor stepper dengan sudut langkah 1.8 °.

Motor stepper pada kelajuan rendah terdedah kepada fenomena getaran frekuensi rendah. Kekerapan getaran berkaitan dengan keadaan beban dan prestasi pemacu. Motor Stepper Hibrid Secara amnya dipercayai bahawa kekerapan getaran adalah separuh daripada frekuensi kendaran tanpa beban motor. Fenomena getaran frekuensi rendah ini, yang ditentukan oleh prinsip kerja motor stepper, sangat tidak menguntungkan operasi normal mesin. Motor Stepper Hibrid Apabila motor stepper beroperasi pada kelajuan rendah, teknologi redaman biasanya perlu digunakan untuk mengatasi fenomena getaran frekuensi rendah, seperti dalam motor ditambah damper, atau memandu menggunakan sub-teknologi.

Motor servo AC berjalan sangat lancar, walaupun pada kelajuan rendah tidak akan muncul apabila fenomena getaran. Sistem servo AC dengan fungsi penindasan resonans, boleh menutup kekurangan kekukuhan mekanikal, Hybrid Stepper Motor dan sistem mempunyai fungsi resolusi frekuensi (FFT), dapat mengesan titik resonansi mekanikal, mudah untuk menyesuaikan sistem

Torsi output motor stepper menurun apabila kelajuan meningkat dan menurun secara drastik pada kelajuan yang lebih tinggi, jadi kelajuan operasi maksimum biasanya antara 300 dan 600 RPM. Motor servo AC untuk output tork berterusan, Hybrid Stepper Motor iaitu, laju undian (biasanya 2000RPM atau 3000RPM) dalam, boleh mengeluarkan tork yang diberi, di atas kelajuan diberi nilai untuk output kuasa malar.