Rumah > Berita > Kandungan

Prinsip Kerja Motor Stepper Hybrid

Jun 07, 2017

Hibrid Stepper Motor Dua fasa hibrid stepper sudut langkah motor pada umumnya 1.8 °, 0.9 °, langkah fasa hibrid lima langkah fasa stepper biasanya 0.72 °, 0.36 °. Terdapat juga beberapa motor stepper berprestasi tinggi yang lebih kecil dengan membahagikan sudut pitch Hozu. Jika Sanyo Company (Sanyodenki) menghasilkan dua fasa stepper hibrid motor sudut langkahnya boleh ditetapkan dengan kod dail ke 1.8 °, 0.9 °, 0.72 °, 0.36 °, 0.18 °, 0.09 °, 0.072 °, 0.036 °, Stepper hybrid Motor serasi dengan dua fasa dan lima fasa hibrid langkah langkah motor motor.

Fenomena getaran frekuensi rendah mudah muncul di motor stepper pada kelajuan rendah. Kekerapan getaran berkaitan dengan keadaan beban dan prestasi pemacu, secara amnya percaya bahawa kekerapan getaran adalah separuh daripada frekuensi tanpa beban Motor. Getaran frekuensi rendah yang ditentukan oleh prinsip kerja motor stepper sangat tidak baik untuk operasi normal mesin. Motor Stepper Hybrid Apabila motor stepper berfungsi pada kelajuan rendah, teknik redaman harus digunakan untuk mengatasi getaran frekuensi rendah, seperti menambah peredam ke motor, atau menggunakan teknik subdivisi pada pemacu.


Motor servo AC berjalan sangat lancar, walaupun pada kelajuan rendah tidak akan muncul fenomena getaran. Sistem servo AC mempunyai fungsi penindasan resonans, yang dapat melindungi ketegaran mesin, dan sistem dalaman mempunyai fungsi analisis frekuensi (FFT), yang dapat mengesan titik resonans, Hybrid Stepper Motor yang memfasilitasi penyesuaian sistem.

Torsi output motor stepper berkurang dengan peningkatan kelajuan putaran, dan ia akan turun secara mendadak pada kelajuan tinggi, sehingga kelajuan kerja maksimumnya pada umumnya 300. Motor servo AC adalah output torsi berterusan, yaitu, dalam laju diberi nilai (umumnya 2000rpm atau 3000rpm), boleh menghasilkan tork undian, Hybrid Stepper Motor pada kelajuan undian di atas output kuasa malar.

Motor stepper umumnya tidak mempunyai kapasiti beban. Motor servo AC mempunyai kapasiti beban yang kuat. Dalam kes Sanyo Communication, ia mempunyai keupayaan kelajuan yang terlalu banyak dan beban tork. Tork maksima adalah dua hingga tiga kali kali tork yang diberi nilai dan boleh digunakan untuk mengatasi momen inersia beban inersia pada saat permulaan. Motor Stepper Kerana tidak ada kapasiti beban yang begitu besar, Hybrid Stepper Motor dalam pemilihan untuk mengatasi masa inersia ini, sering perlu memilih torsi motor yang lebih besar, dan mesin selama operasi normal waktu tidak memerlukan banyak tork, terdapat fenomena sisa momen.

Kawalan motor stepper untuk kawalan gelung terbuka, kekerapan permulaan terlalu tinggi atau terlalu banyak beban terdedah kepada fenomena yang hilang atau pasang, apabila kelajuan berhenti terlalu tinggi untuk fenomena terlampau jauh, untuk memastikan ketepatan kawalannya, harus berurusan dengan masalah kenaikan, berputar ke bawah. Motor Stepper Hybrid Sistem pemacu servo AC adalah kawalan gelung tertutup, yang boleh secara langsung mencontohi isyarat maklum balas motor, dan struktur dalaman gelung kedudukan dan gelung kelajuan tidak akan muncul di motor langkah atau fenomena pelupusan, dan prestasi kawalan lebih dipercayai.

Motor stepper dari pecutan statik ke kelajuan kerja (biasanya ratusan rpm per minit) memerlukan $ juta milisaat. Prestasi percepatan sistem servo AC adalah baik, Hybrid Stepper Motor mengambil Shanyang 400w AC servo motor sebagai contoh, dari percepatan statik hingga kelajuan nominal 3000rpm hanya memerlukan beberapa milisaat, boleh digunakan untuk keadaan kendali yang memerlukan permulaan dan berhenti cepat.