Rumah > Berita > Kandungan

Pengenalan Parameter Keuntungan Motor

Sep 27, 2020

Dalam mod kawalan posisi, sinyal penyelesaian kedudukan kedudukan adalah output, dan nilai pengaturan pemantauan dan pecutan masa pemantauan menunjukkan waktu percepatan dari 0 hingga 2000 R / min atau waktu perlambatan dari 2000 hingga 0 R / min. adalah julat kelajuan kedatangan linear. Menetapkan kelajuan kedatangan dalam mod kawalan bukan kedudukan, jika kelajuan motor servo melebihi nilai yang ditetapkan, isyarat suis ketibaan kelajuan dihidupkan, jika tidak, maka mati Dalam mod kawalan kedudukan, parameter ini tidak digunakan. Ia tidak ada kaitan dengan arah putaran.

1. Penyesuaian manual parameter keuntungan

Laraskan nilai kVp keuntungan berkadar pantas. Semasa sistem servo dipasang, parameter mesti disesuaikan agar sistem berputar dengan stabil. Pertama, sesuaikan nilai kVp perolehan berkadar kelajuan. Sebelum pelarasan, kvi keuntungan integral dan kvd keuntungan pembezaan mesti diselaraskan menjadi sifar, dan kemudian nilai kVp akan meningkat secara beransur-ansur. Pada masa yang sama, perhatikan sama ada motor servo berhenti untuk menghasilkan ayunan, dan tetapkan parameter kVp secara manual untuk melihat sama ada kelajuan putaran jelas cepat atau lambat. Apabila nilai kVp meningkat ke fenomena di atas, nilai kVp mesti disesuaikan dengan nilai yang lebih kecil. Getaran dihilangkan dan kelajuan putaran stabil. Pada masa ini, nilai kVp adalah nilai parameter yang ditentukan awal. Sekiranya perlu, ia dapat disesuaikan dengan K VI dan kvd berulang-ulang kali untuk mencapai nilai ideal.

Selaraskan keuntungan integral K VI. Nilai integral gain kvi secara beransur-ansur meningkat, sehingga kesan integral dihasilkan secara beransur-ansur. Dari pengenalan kawalan integral yang disebutkan di atas, dapat dilihat bahawa nilai kVp yang digabungkan dengan kesan integral akan menghasilkan ayunan dan ketidakstabilan apabila kesan integral meningkat ke nilai kritikal. Seperti nilai kVp, nilai kvi akan disesuaikan menjadi nilai kecil untuk menghilangkan ayunan dan menstabilkan kelajuan putaran. Nilai kvi pada masa ini adalah nilai parameter yang ditentukan awal.

Nilai pembezaan kvd diselaraskan. Tujuan utama penambahan perbezaan adalah untuk menjadikan putaran kelajuan stabil dan mengurangkan kelebihan. Oleh itu, meningkatkan nilai kvd dapat meningkatkan kestabilan kelajuan.

Laraskan nilai KPP keuntungan berkadar kedudukan. Sekiranya nilai KPP disesuaikan terlalu banyak, overhoot penentuan kedudukan motor akan terlalu besar, mengakibatkan ketidakstabilan. Pada masa ini, nilai KPP mesti dikurangkan untuk mengurangkan overhoot dan mengelakkan kawasan yang tidak stabil, tetapi tidak dapat disesuaikan terlalu kecil untuk mengurangkan kecekapan posisi. Oleh itu, penyesuaian harus berhati-hati.

2. Penyesuaian parameter keuntungan secara automatik

Sebilangan besar pemacu servo moden telah dikomputerkan, dan kebanyakannya menyediakan fungsi autotuning, yang dapat mengatasi kebanyakan keadaan beban. Dalam penyesuaian parameter, fungsi penyesuaian parameter automatik dapat digunakan terlebih dahulu, dan kemudian disesuaikan secara manual jika perlu.

Malah, ada juga pilihan untuk penyesuaian keuntungan automatik. Secara amnya, tindak balas kawalan terbahagi kepada beberapa tahap, seperti tindak balas tinggi, tindak balas sederhana dan respons rendah. Pengguna boleh menetapkannya mengikut keperluan sebenar.

3