Arahan Penyelenggaraan Worm Gearmotor

Worm gear motor mengikut Q / MD1-2000 teknikal kualiti standard reka bentuk dan pembuatan. Produk sejajar dengan piawai cacing GB10085-88 piawai kebangsaan berdasarkan penyerapan teknologi yang paling maju di rumah dan di luar negara, kebiasaan unik "kotak persegi" di luar struktur, kotak kelihatan cantik, diperbuat daripada aloi aluminium berkualiti tinggi die-casting. Parameter teknikal: Kuasa: 0.06KW ~ 7.5KW Tork: 2.6N · m ~ 2379N · m Nisbah penghantaran: 7.5-100 Pengurangan cacing Model: RV25, RV30, RV40, RV50, RV63, RV75, RV90, RV110, adalah untuk mengawal kelajuan penghantaran mekanikal, digunakan secara meluas dalam bidang jentera perindustrian.

pemasangan

1, mengikut keperluan sebenar pelbagai bentuk pemasangan, enam sisi boleh dipasang;

2, pemasangan mestilah kukuh dan boleh dipercayai;

3, mesin motif yang asal, pengurangan antara institusi kerja mestilah diselaraskan dengan teliti, kesilapan tidak boleh lebih besar dari penggunaan gandingan perbezaan yang dibenarkan;

4, selepas pemasangan putaran tangan, mestilah fleksibel, tiada fenomena jamming.

Meningkatkan jumlah minyak

Ramai pengguna tidak tahu bilangan cacing gear untuk meningkatkan jumlah bahan api untuk menjadi sesuai, di bawah keadaan apa yang menambah gear cacing, dan sesetengah pengguna tidak jelas sama ada keadaan berjalan atau di bawah keadaan jumlah bahan api.

Perhatikan dan tambah bahan api mengikut arahan. Tambah minyak ke kedudukan 2/3 tetingkap. Dan data ini berada dalam keadaan penutupan, Nota: Jangan lari dalam mesin gear cacing untuk menambah keadaan minyak pelincir. Kerana dalam operasi reducer gear cacing, bahagian-bahagian dalaman gear atau roda cacing semasa memandu operasi dalaman minyak pelincir, jika dalam hal ini untuk menentukan jumlah cacing gigi, itu mungkin penuh, mungkin ada lebih rendah daripada tetingkap Minyak 2/3, dan mungkin tidak mempunyai sebarang minyak.

Oleh itu, dalam keadaan reducer gear cacing untuk menentukan jumlah minyak, maka jurang antara jumlah sebenarnya minyak agak besar, disarankan untuk menghentikan operasi cacing gigi untuk mengukur jumlah minyak dan menambah jumlah minyak pelincir yang betul.

Kegagalan penghantaran

Mod kegagalan pemacu cacing adalah serupa dengan pemacu gear (gear reducer), dan terdapat juga bentuk pitting, memakai, merekat dan memecahkan gear cacing. Yang mana dalam metafora permukaan gigi pitting dan cacing gigi permukaan gigi memakai yang paling biasa, di samping gluing juga berlaku. Kejadian kegagalan di atas adalah disebabkan oleh kelajuan gelongsor relatif antara permukaan gigi meshing yang agak besar, terutamanya dalam cacing silinder memandu pelinciran sudut 8 terlalu kecil, tidak boleh membentuk filem minyak tekanan dinamik, supaya kecekapan adalah rendah dan suhu yang disebabkan oleh tinggi. Di samping itu, disebabkan kekurangan cacing cacing atau kesilapan pembuatan dan pemasangan dan faktor lain akan membawa kepada kemunculan kegagalan borang. Gigi cecah roda cacing kebanyakannya disebabkan oleh eksentrisiti gigi yang teruk akibat memakai gigi selepas haus gigi dan ralat pemasangan. Pendek kata, kerana struktur gigi cacing dan sifat-sifat mekanik bahan daripada gear roda cacing adalah baik, jadi gigi gigi cacing adalah hubungan lemah antara kedua-dua.

Jika reka bentuk pilihan jenis dan parameter penghantaran yang munasabah, pilih kombinasi bahan yang sesuai, ditambah dengan cara yang baik untuk melincirkan dan menyejukkan langkah-langkah, penggunaan anti-haus dan anti-pelincir pelincir untuk meningkatkan ketepatan pemprosesan dan pemasangan , kegagalan keadaan boleh Meningkatkan dan memanjangkan hayat perkhidmatan.

Arahan penyelenggaraan

Apabila reducer baru digunakan, ia perlu menggantikan minyak baru selama 300 jam. Selepas 2500 jam perubahan minyak, kualiti minyak perlu diperiksa secara berkala semasa penggunaan. Jika minyak mempunyai kekotoran, penuaan dan kemerosotan, mesti digantikan pada bila-bila masa.

Penurun harus menggunakan jenama tetap, jumlah minyak gear, dan tidak boleh dicampur dengan berbagai jenama, nombor atau jenis minyak yang berbeda. Dalam proses perubahan minyak, pertama harus membersihkan pengurangan dalaman, dan kemudian disuntik ke dalam minyak baru.

Semasa penggunaan, apabila suhu minyak terlalu tinggi (lebih daripada 80 ℃ di atas), dan bunyi tidak normal dan fenomena lain, harus segera berhenti menggunakan, sebab-sebab pemeriksaannya. Seperti penyelesaian masalah atau penggantian pelincir sebelum mereka boleh terus menggunakannya.

Jika sejuk ekstrim, seperti -10 ℃ di bawah, dalam pemilihan keperluan untuk mempertimbangkan kesan suhu pada pengurangan, pertimbangkan konfigurasi pemanas yang dikenakan, yang sangat penting untuk pelinciran gear cacing, Perhatikan sama ada bunyi dan getaran tidak normal.

Penyelenggaraan penggunaan gear cacing yang betul, untuk memaksimumkan fungsi bermain.